Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Niki de Saint Phalle skjuter mot patriarkatet

Från 2016
Uppdaterad 26.08.2016 09:16.
Niki de Saint Phalle
Bildtext Niki shooting daddy (detalj). Konsthallen i Helsingfors ställer ut Niki de Saint Phalles verk 20.8-20.11.2016.
Bild: Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle var idealist och jobbade för en jämställd värld. Hon var på många sätt en föregångare både inom feminismen och konsten. Eftersom hon ansågs vara så radikal ville samtiden gärna porträttera henne som lite galen, fast hon egentligen såg världen tydligare än de flesta. Nu ställer Konsthallen ut Niki de Saint Phalles verk i bred skala för första gången i Finland.

Niki de Saint Phalle (1930-2002) var en av 1900-talets mest radikala konstnärer och en förgrundsgestalt för den feministiska konsten. Hon är kanske mest känd för sina Nana-skulpturer, de enorma kvinnofigurerna i regnbågens alla färger. Liksom alla hennes verk har de ett mörker som kontrast till den färggranna ytan. Samtidigt som de hyllar kvinnokroppen ifrågasätter de också normativa könsroller och skönhetsideal.

Niki de Saint Phalle
Bildtext Nanas. Niki de Saint Phalle var både feminin och feminist, säger utställningens franska kurator Camille Morineau.
Bild: © Niki Charitable Art Foundation, All rights reserved. Photo: Katrin Baumann

Men hennes produktion är långt bredare än så och går från collageaktiga dagboksanteckningar till en hel by, Tarotparken i Italien, med skulpturer stora som hus.

Hon föddes i Paris och växte upp i USA, där hon i ung ålder gick igenom flera nervösa sammanbrott. Via konsten kunde hon se världen tydligare. Hon fick utstå mycket kritik på sin tid, bland annat för att hon valde att lämna den borgerliga kärnfamiljen och mammarollen för att ägna sig åt sin konst på heltid. Många tyckte att hon var galen.

På 60-talet väckte hennes skjutperformanser stor uppståndelse och anstöt. Hon målade in färgkapslar i sina verk, som hon sedan sköt sönder med luftgevär - samtidigt som den inbjudna presskåren tittade på.

Än idag är hennes teman ytterst aktuella - det handlar om till exempel våld, rasism och brist på jämställdhet. Niki de Saint Phalles gevär riktas fortfarande mot det mansdominerade samhället och patriarkatet.

Intervju med Camille Mourineau, utställningskurator
och Jan Förster, chef för Konsthallen:

Niki de Saint Phalle var inte galen - Spela upp på Arenan

Niki de Saint Phalle-utställningen på Helsingfors Konsthall 20.8-20.11.2016.


I augusti uppmärksammar Svenska Yles kulturredaktion relationen mellan konst och psykisk ohälsa i form av artiklar, essäer, podd och den 27 augusti ordnar Radioteatern evenemanget Lappviken - röster ur själarnas rum på Lappvikens sjukhus i Helsingfors kl 12-16.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln