Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Jennifer äter inget socker

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 13:02.
profilbild på Jennifer Molnár-Koschinsk1. Bakom en förädlad tall
Bildtext Jennifer Molnár-Koschinski.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Aj håller du på ännu, är kommentarer som Jennifer Molnár-Koschinski får höra när hon tackar nej till bakverk och sötsaker.

- Släkten vill gärna bjuda, men så får man en konstig stämpel. Det känns att man gör något tokigt när man tackar nej.

Jennifer Molnár-Koschinski lever sockerfritt och hon försöker se till att hennes snart femåriga dotter ska äta så lite socker som möjligt. I praktiken betyder det att dottern numera äter det som bjuds på barnkalas, men hemma är det fortfarande ganska sockerfritt.

Det att Jennifer har skippat socker anses inte speciellt konstigt, men när hennes dotter fyllde ett år började allt fler anse att flickan borde få smaka på sin egen födelsedagstårta. Från den dagen har Jennifer varit tvungen att vara bestämd men välmenande med oförstående släktingar och andra vuxna.

- Vid tvåårsåldern fick hon sina första yoghurtar och som treåring fick hon de första kexen och bullarna. Godis fick hon först som fyraåring och den här sommaren har hon fått smak för det söta. Jag märker en tydlig skillnad. Hon blir vildare och humöret går upp och ner. Får hon sött på kvällen har hon svårare att somna.

Jennifer och hennes familj bor i Vasa, men under sommaren har de tillbringat en stor del i Västnyland där släkten finns. De fasta vardagsrutinerna har frångåtts och både Jennifer, hennes man och dottern har ätit en hel del sötsaker.

- Det märks också på mitt humör, säger Jennifer som när jag träffar henne väntar på en återgång till vardagslunken och en sockerfri diet.

choklad
Bild: YLE

- Jag kan ärligt säga att jag har varit sockerberoende. Jag skulle gärna ätit godis och speciellt choklad varje dag. Jag ville hela tiden ha socker och det kunde bli något slags sockerkoma. Jag åt massor och blev trött.

Min största överraskning var att det fanns socker i skinka!

Jennifers beslut att skippa socker mognade småningom. Hon ville dessutom gå ner i vikt. Den första tiden var jobbig, men efter ungefär tre veckor var suget efter sött borta. Så länge Jennifer undviker socker har hon inget sötsug heller, men beroendet kommer lätt tillbaka. Jennifer säger att hon är så pass känslig för socker att hon till och med undviker att äta frukt. Banan triggar hennes sockerberoende trots att det är fråga om fruktsocker. Dottern däremot äter frukt.

- Det är helt otroligt hur det finns socker i det mesta vi äter. Min största överraskning var att det fanns socker i skinka! Det är då man börjar fundera var gränsen ska dras.

När Jennifer bakar, vilket hon gör sällan, använder hon sötningsmedel. Hon vill helst undvika artificiella sötningsmedel också.

I familjen Molnár-Koschinskis kylskåp finns ingen färdigmat. I den maten finns en hel del dolt socker. Maten görs från grunden av råvaror.

För Jennifer har det sockerfria livet blivit något hon vill fortsätta med. I somras åt hon socker och märkte genast att hon började må sämre.

- Nu är vikten på en sådan nivå att jag vågade experimentera, men sockerfällan är sådan att beroendet kommer snabbt tillbaka.

För Jennifer blev det en ny sockeravvänjning efter att intervjun med henne gjordes i Ekenäs i augusti. En avvänjning som inte låter speciellt skön.

- Vid sockeravvänjning brukar man få huvudvärk, jag blev dessutom lite yr och magen protesterade också.

Kost och trender/Sockerfritt, Jennifer Molnár-Koschinski

Programmet är inte längre tillgängligt

Har du erfarenheter av att vara sockerfri? Hur fungerar det för dig?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln