Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 13:06.
Logo 1
Bildtext Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet.

Under Konstens natt 25.8.2016 tar Yle Radioteatern publiken på en vandring genom tid och rum i Lappvikens gamla mentalsjukhus. För er som inte kan delta då bjuder vi här på olika versioner av installationen.

Formatet med dramatiseringar av patientöden i kombination med virtuell verklighet och laserskannad 3D-miljö från Lappvikens sjukhus är unikt. Projektet är ett samarbete mellan Yle och Aalto-universitet, och är aningen experimentellt till sin natur. Så en del barnsjukdomar kan förekomma i tekniken.

Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den vackra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier.

Vi får bland annat träffa Aleksis Kivi som togs in 1871, året efter utgivningen av Sju bröder, med diagnosen "kronisk melankoli". Vi får också träffa Josef Julius Wecksell, sin tids mest lovande unga lyriker och dramatiker. Han blev intagen 1865, blott 27 år gammal, och kom att spendera resten av sitt liv på Lappviken fram till sin död 1907. Samt många fler scener bl.a. från krigstid, om elchocksbehandlingar, besök av anhöriga och från sjukhusets vardag.

360-graders video

  • Om du använder en dator klicka play på videorna nedan. För att se dig omkring i rummen använd med datorer musen och dra på videon för att byta vy.
  • Med smartmobiler och pekplattor lönar det sig att klicka på länkarna nedan om videospelarna för att öppna klippen i Youtubes app. Då kan du se dig omkring genom att vända pekskärmen åt olika håll. Och då blir även en version för Google Cardboard VR-glasögon tillgänglig.

Scen från Aleksis Kivis rum, år 1871. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.

Scen från Josef Julius Wecksells rum, år 1892. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.

Vandra omkring i en 3D-modell av Lappvikens sjukhus

  • Klicka på den turkosa rutan nedan för noggrannare instruktioner, och på bilden nedan för att stiga in i den virtuella versionen av Lappviken.
  • OBS att 3D-modellen är mycket stor att ladda in och fungerar enbart på moderna datorer, dvs tyvärr inte med mobiler eller pekplattor.

Klicka här för tekniska specifikationer och anvisningar för den virtuella verkligheten

Klicka på bilden nedan för att stiga in på Lappvikens sjukhus - Röster ur själarnas rum VR

Om projektet

  • Projektet är oss veterligen unikt och gjort i samarbete mellan Svenska Yle och Aalto-universitetets specialenheten för laserskanning. Stort tack till Tuomas Turppa för allt arbete i Unity, och till Matti Kurkela och Marika Ahlavuo för att hela projektet blev till.
  • Lappvikens sjukhus 3D-laserskannades och fotograferades som 360-graders panorama
  • Denna data kombinerades i ett program som heter Matterport. Därifrån exporterades modellen till Unity och försågs sedan med Radioteaterns ljud
  • Vi publicerar nu resultatet i form av 360-graders Youtubevideor ovan, som en virtuell värld för bordsdatorer via webgl, och som en Android-applikation (fristående apk-fil). Obs, uppdaterad den 29.8.2016 med bl.a. bättre styrning.
  • Hela projektet och dess resultat är rätt experimentell verksamhet för att lära oss mer om framtidens möjligheter för berättande i virtuella miljöer, och vi hoppas ni som publik har överseende med de tekniska brister och barnsjukdomar som applikationerna kan innehålla. All feedback är mer än välkommen, antingen via kommentarsfältet nedan eller till mikael.hindsberg@yle.fi.

Se tv-inslag om ljudinstallationen:

Lappviken återuppstår i ljud - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln