Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför är Usain Bolt så överlägsen

Från 2016
Usain Bolt lägger upp händerna mot himlen i Rio.
Bildtext Usain Bolt har nu tagit åtta OS-medaljer. Det ni.
Bild: All over press

Vad är det som gör Usain Bolt så otroligt överlägsen? Han är avslappnad, men fokuserad. Snabb, men ändå ser allt ut att gå så lätt. Hur blir man som Bolt?

Natten till fredag tog Usain Bolt hem sitt åttonde OS-guld då 29-åringen från Jamaica spurtade ifrån sina motståndare i herrarnas 200-metersfinal i Rio de Janeiro. Själv var han inte nöjd med sin sluttid på 19,78 men tiden räckte gott och väl för att vara långt före sina medtävlare över mållinjen.

Men vad är det då som gör Usain Bolt så överlägsen?

1. Koncentrationen

Bengt Aspfors arbetar som mental tränare och är också utbildad friidrottstränare. Han menar att Bolt för det första har de fysiska förutsättningarna i skick. Jamaicanen var tidigare en otrolig sprintertalang, men endast talang räcker inte till. Bolts styrka ligger i huvudet.

- Han tränar väldigt fysiskt, det är självklart. Men då han tävlar handlar det till stor del om det mentala, säger Bengt.

Och vi har ju alla sett hur Bolt beter sig inför ett lopp. Det är mycket show, han har ett stort leende på läpparna och han närmast kräver publikens uppmärksamhet. Men samtidigt är han grymt fokuserad.

- Han är ett koncentrationsfenomen. Han är väldigt duktig på att fokusera på vad han ska göra under själva loppet.

Starten i 100-metersloppets final vid OS i Rio.
Bildtext Usain Bolt spurtar iväg - koncentrerad.
Bild: EPA/NIC BOTHMA

2. Glädjen

Samtidigt som Bolt är fokuserad har han en grym show på hela tiden och han verkar vara väldigt glad och nöjd. Det är något som finländska idrottare kunde lära sig att vara, menar Bengt.

- Glädjen är något jag tycker att vi saknar inom den finländska idrotten. Det är väldigt viktigt att njuta av det man gör, något som Bolt verkligen verkar göra, säger han.

Bengt menar inte att alla ska kopiera Usain Bolts manér inför loppen, men det ska ändå synas att man njuter av att vara på plats.

- Man ska inte gå in i negativa tankar som jag hörde att spjutkastaren Sanni Utriainen gjorde under sina kvalkast. Hon kunde inte styra sina negativa tankar och blev sist i spjutkvalet.

Usain Bolt gör sin segergest.
Bildtext Boltshow.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

3. Fysiken

Alla kan inte bli Usain Bolt. Med sina 194 centimeter, 95 kilo, perfekta muskler för en sprinter och sin otroliga talang är han svårslagen på hundra meter. Alla människor kan springa, men Usain Bolt är snabbare än alla som försökt utmana honom.

- Rent fysiskt har Bolt tränat i många år. Han var 15 eller 16 då han började löpa och nu närmar han sig 30 år, säger Bengt.

Usain Bolt och Andre De Grasse
Bildtext Bolt är en stor och kraftig sprinter.
Bild: EPA/SRDJAN SUKI

4. Namnet

Som sprinter ska man fokusera på sig själv och vad man ska göra under loppet. För Bolt är det så. För motståndarna är det annorlunda, de fokuserar på Usain Bolt.

Segertiden på 19,78 i 200-metersfinalen i OS var inte Bolts bästa och det fanns löpare på startstrecket som hade kunnat slå den tiden. Men ingen gjorde det.

- Bolt skapar nervositet hos sina medtävlare. De fokuserar inte på sig själva utan kan tänka på vad Bolt gör, vilket påverkar dem och skapar nervositet hos dem. Har man för hög spänningsnivå så kan man inte prestera, menar Bengt.

Den nionde OS-dagen kulminerar med Usain Bolts jakt på OS-guldet på 100 meter.
Bildtext Alla vet vem Bolt är.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Redan tanken på att Bolt är omöjlig att besegra påverkar de andra löparna, då deras hjärna styr deras prestation.

- Jag kan ju inte säga att det är så de andra tävlarna tänker. Men det kan vara så att eftersom Bolt är på plats så har de andra löparna redan gett upp, säger Bengt.

Det här har Bengt åtminstone märkt då han arbetat inom den finlandssvenska friidrottsverksamheten. Det första tävlare gör då de kommer till tävlingar är att kolla på deltagarlistan för att se om någon som är bättre än dem är med i loppet.

- Det finns idrottare i dag som till och med i media jämför sig med andra löpare och rangordnar varandra. Istället borde man fokusera på sin egen uppgift och på vad man själv ska göra.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln