Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stora aktörer bakom trendkrogar förvånar

Från 2016
Uppdaterad 22.08.2016 10:58.
Krögaren Ville Realnder framför sin restaurang Holiday Bar
Bildtext Krögaren Ville Relander menar att de egna krogarna inte medvetet marknadsförts med hjälp av hans eller kollegans Richard McCormicks person.
Bild: Yle

Krögarduon Richard McCormick och Ville Relander som ligger bakom The Cock och Holiday Bar har samarbetat med restaurangjätten Royal Ravintolat. De säger att det aldrig varit någon hemlighet.

Det var Helsingin Sanomat som förra veckan skrev om de stora företagen bakom Helsingforskrogarna. Många Helsingforsbor var överraskade över att det egentligen finns stora aktörer bakom restauranger som profileras som självständiga och marknadsförs med hjälp krögarens person.

Bland annat krögarduon Richard McCormick och Ville Relander som ligger bakom restaurangerna The Cock och Holiday Bar har samarbetat med restaurangjätten Royal Ravintolat.

Relander menar att det aldrig har varit någon hemlighet att Royal Ravintolat har finansierat deras krogar.

- Vi har alltid berättat vem som står bakom oss det när vi öppnat något nytt, men ofta har journalisterna låtit bli att skriva det i artiklarna, menar Relander.

Enda kravet ekonomisk vinst

Relander och McCormick har själva stått för allt annat än själva finansieringen av sina restauranger och säger att de inte har blivit styrda av Royal Ravintolat. Det enda kravet som finns är ekonomisk vinst.

- Ett stort företag hjälper krögare att starta restauranger, men det hjälper dem inte att driva dem. Restaurangerna måste vara fungerande företag som gör vinst, det är alldeles klart. Förlust accepteras inte, säger Relander.

Att öppna en restaurang är ofta en investering på flera hundratusen euro och innebär jättestora risker. Jag skulle inte ha haft finansiell möjlighet.

Ville Relander

Han menar att det gynnar restaurangkulturen i Helsingfors att det med hjälp av stora företag öppnas allt fler nya och för många krögare är det det enda sättet att förverkliga planerna.

- Att öppna en restaurang är ofta en investering på flera hundratusen euro och innebär jättestora risker. Jag skulle inte ha haft finansiell möjlighet och jag vet inte heller om jag skulle ha vågat, säger Relander.

Störst i landet

Royal Ravintolat är Finlands största restaurangbolag med 33 fristående restauranger och 24 restauranger som tillhör kedjor. Deras omsättning är över 80 miljoner euro.

Vd:n Aku Vikström tycker inte om att man förminskar krögarens roll. Att krögaren är ansikte utåt och står för restaurangkonceptet medan en större aktör står i bakgrunden med pengarna är en businessmodell som är vanlig på andra håll i Europa, bland annat i Sverige.

Vi står för finansiering och arrangemang medan krögaren fungerar som företagare och står för verksamhetens själ och hjärta.

Aku Vikström, Royal Ravintolat

- Den här modellen skiljer sig inte direkt från franchisingföretag. Vi står för finansiering och arrangemang medan krögaren fungerar som företagare och står för verksamhetens själ och hjärta, säger han.

Vikström säger precis som Ville Relander att det aldrig varit någon hemlighet vem som äger Relanders och McCormicks krogar.

- Royal Ravintolat tjänar också på att vårt namn nämns, vi har ingen orsak att hålla det hemligt, säger Vikström.

Stora företag bakom flera av Helsingfors trendmatställen

Royal Ravintolat: Roster Helsinki, Löyly (enbart restaurangverksamheten) The Cock, Holiday Bar, Hanko Sushi

Restamax: Cholo, Patrona, Lucha Loco

Kotipizza Group: Chalupa