Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran i färd med att skapa shiitisk ”främlingslegion”

Från 2016
Uppdaterad 20.08.2016 16:27.
Iranska revolutionsgardets parad på årsdagen för kriget med Irak.
Bildtext Iranska revolutionsgardet beskrivs ofta som en stat i staten. gardet är förutom en armé också politiskt och ekonomiskt inflytelserik i Iran.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran håller på att bygga upp en militär styrka som landet ska kunna sätta in i konflikter i Mellanöstern för att stöda shiitiska styrkor eller Irans allierade. Tiotusentals shiamuslimer ska ha rekryterats och många av dem strider redan på den syriska regimens sida.

Iran är i färd med att skapa en militär styrka bestående av shiamuslimska soldater rekryterade bland världens shiitiska samhällen.

Den shiitiska befrielsearmén ska enligt Mohammad Ali al Falaki, befälhavaren för Iranska revolutionsgardet, kunna sättas in i konflikter i arabländer för att stöda shiitiska styrkor eller Irans allierade.

Styrkan har redan kallats en shiitisk främlingslegion, då den ska bestå av shiiter rekryterade från hela världen.

I en intervju för den iranska nyhetsbyrån al Mashriq säger al Falaki att styrkan dels ska bestå av utländska krigare, och dels av shiitiska styrkor som rekryteras bland befolkningen där striderna pågår.

- Där striderna rasar kommer vi att organisera, beväpna och leda arméer där manskapet rekryteras ur den lokala befolkningen, säger al Falaki.

Redan på god väg

Medlemmar i iranska revolutionsgardet dödade i Syrien på parad i Teheran före sin begravning.
Bildtext Flera hundra afghanska krigare ska ha dödats i striderna i Syrien. De hyllas som martyrer innan de begravs i Iran, ofta efter paraden som den här i Teheran i februari.
Bild: EPA/STRINGER

Hur stor styrkan ska bli berättar al Falaki inte, men Iran ska redan ha rekryterat tiotusentals män för att strida för den syriska regimen.

Bland annat deltar enligt rapporter tusentals afghanska shiiter i striderna i Syrien, under iranska officerares ledning.

De afghanska krigarna rekryteras både i Afghanistan och bland afghaner bosatta i Iran med löften om löner som är mycket högre än de annars skulle ha möjlighet att förtjäna.

En del ska också ha lovats att slippa straff för brott som smuggling och droghandel om de ansluter sig till styrkan.

Afghanska krigare som har tagits tillfånga av rebeller i Syrien uppger också att de hade fått höra att de bara skulle skydda shiitiska pilgrimsmål från terrorgruppen IS.

Bland dem som har skickats för att strida i Syrien ska också finnas bland annat irakiska, libanesiska och kinesiska medborgare.

Del av regionala stormaktspolitiken

I samband med krigen i Syrien, Irak och Jemen har Iran tagit en allt aktivare roll som den enda shiitiska stormakten i Mellanöstern.

Iran har sen revolutionen 1979 tävlat om inflytande och makt i Mellanöstern med det sunnitiska Saudiarabien, och har redan länge stött shiitiska väpnade grupper som Hezbollah i Libanon.

Planen på den Shiitiska befrielsearmén bygger ändå enligt al Falaki på vad han kallar positiva erfarenheter från krigen i Syrien, Irak och Jemen, konflikter Iran deltar i med direkt militärt eller annat stöd till de stridande parterna.

- Iran skapade grunderna för Shiitiska befrielsearmén i Syrien under Qasem Soleimanis ledarskap, säger al Falaki.

Soleimani leder Revolutionsgardets elitstyrkor, den så kallade al-Quds-brigaden, som ansvarar för iranska operationer utomlands.

Iran stöder också direkt de shiitiska miliserna som har spelat en stor roll i striderna mot IS i Irak med vapen och pengar.

Iran ger också liknande stöd åt Houthi-rebellerna i Jemen.

Diskussion om artikeln