ICC åtalar jihadist för förstörandet av världsarv i Mali
Ett unikt rättsfall inleds vid Internationella brottmålsdomstolen ICC i Holland i dag då domstolen för första gången väcker åtal för förstörelse av kulturskatter.
Åtalen gäller nio mausoleer och en moské som revs av den jihadistiska gerillan Ansar Dine under ockupationen av Timbuktu år 2012.
Den islamistiska gruppen Ansar Dine tog tillfället i akt då Tuareg-rebbeller lyckades driva Malis armé ur landets norra delar år 2012.
Gruppen kapade upproret för att försöka grunda en stat enligt en mycket konservativa tolkning av islam, som inte omfattas av majoriteten av befolkningen.
En av gerillans ledare Ahmad al-Mahdi åtalas för att ha beordrat rivningen av byggnaderna från 1400-talet.
Al-Mahdi ledde gerillans sedlighetspolis, den så kallade Hisbahn, och ska ha beordrat rivningarna för att byggnaderna ansågs vara föremål för avgudadyrkan på grund av deras koppling till sufismen.
Byggnaderna var listade bland Unescos världsarv och redan då de revs meddelade ICC:s åklagare att de tänker väcka åtal för brottet.
Al-Mahdis fall är också unikt då han är den första åtalade i ICC:s historia som har meddelat att han tänker erkänna brotten.
Unika arv från stadens guldålder
Byggnaderna var uppförda som gravar för betydande sufi-teologer och vetenskapsmän under det så kallade Songhai-imperiets guldålder på 1400-talet.
Timbuktu var då både en av världens rikaste städer och ett av världens mest betydande lärdomssäten.
Staden lockade både handelsmän från hela Afrika och medelhavsområdet och många av tidens ledande vetenskapsmän inom matematik, astronomi och teologi besökte och bodde i staden.
- Att förstöra byggnader med sådan kulturell betydelse är som ett angrepp mot ett folks historia. Det kan kallas att frånta framtida generationer deras historiska landmärken och arv, säger åklagaren i fallet Fatou Bensouda.
Delvis återställda
Av de sammanlagt 14 historiska byggnaderna som revs under Ansar Dines korta ockupation av Timbuktu har åtta nu återställts av lokala hantverkare.
De övriga byggnaderna renoveras fortfarande med bidrag från bland annat Frankrike, Norge och Schweiz och FN och EU.
- Ert arbete är en lektion i tolerans, dialog och fred, sa Unesco-chefen Irina Bokova till hantverkarna som jobbar med renoveringen då hon besökte Timbuktu i fjol.