Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har avtjänat sitt straff om en vecka – men Sundby vill fortfarande fälla dopningsdomen

Från 2016
Martin Johnsrud Sundby blev avstängd i två månader.
Bild: EPA/AUDUN BRAASTAD

Martin Johnsrud Sundby tänker föra sin dopningsdom vidare till den högsta domstolen i Schweiz, avslöjar norska TV2. Den norska skidstjärnan stängdes tidigare i sommar av i två månader för dopningsbrott.

Enligt TV2, som citerar ”en central källa inom det norska skidförbundet”, ska Sundby redan ha anlitat en advokat i Schweiz för att föra ärendet vidare.

Sundby dömdes tidigare i sommar för dopningsbrott, då han åkte fast efter att ha haft för höga halter av astmamedicin i kroppen. Sundby dömdes till en två månader lång avstäning och fråntogs även segrarna i Tour de Ski och i världscupen säsongen 2014/2015.

Avstängningen har skidesset ändå så gott som avklarat, enligt TV2 kommer Sundby att ansluta sig till den norska landslagstruppen om en vecka.

FIS friade – CAS fällde

Det internationella skidförbundet valde först att fria Sundby från dopningsmisstankar, men antidopningsbyrån Wada förde ärendet vidare till idrottens skiljedomstol CAS, som delade ut domen åt Sundby.

Eftersom CAS är beläget i Schweiz är det den schweiziska högsta domstolen som tar ställning till överklagan till skiljedomstolens beslut. Tidigare försökte bland andra de ryska friidrottarna få den schweiziska rättsinstansen att fälla IAAF:s avstängning.

I och med domen blev Sundby också av med segerpengarna från Tour de Ski och världscupen. En summa som når upp till ca. 117 500 euro. Det norska skidförbundet meddelade tidigare att de står för kostnaderna.

Diskussion om artikeln