"Textade filmer utan ljud ny fluga för mig" - akademisekreteraren gillar nya sätt att läsa
Tänk på allt du läser under en vecka - sociala medier, mejl, googlade texter, rapporter, tidningar, tidskrifter, faktalitteratur, romaner m.m. Vad behöver du på riktigt? Hur skulle den ultimata veckoläsningen se ut om du ordinerade en sådan till dig själv? Om du tänkte på läsningen på samma sätt som vi brukar tänka på mat och göra upp rekommendationer?
Då jag träffar Åsa Lindberg har hon just haft ett inledande möte om nästa Teknatur-tävling för ungdomar som ska gå av stapeln på yrkeshögskolan Arcada i februari. Det är därför vi ses i Tekniska föreningen i Finlands lokaler i Böle istället för på hennes arbetsplats Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland som har kontoret inne i Helsingfors centrum.
Då brukar jag handla livsmedelsfärg, sandpapper, ägg och snöre.....
Vi ska egentligen tala läsning men först några ord om det hon sysslar med i jobbet.
TekNatur är alltså en tävling för unga i högstadiet och gymnasiet där de ska lösa klurigheter som på något sätt anknyter till vetenskap och teknik.
Och uppgifterna som ska lösas har ofta konkreta hjälpmedel.
Åsa är med i gruppen som hittar på frågorna, vilket låter som en rätt rolig syssla. Allting ska nämligen testas på förhand. En förhandsdiskussion sker under hösten elektroniskt, men på vintern träffas sen den grupp som har ansvaret för frågorna och testar alla uppgifter som i februari ska ingå i tävlingen.
- I januari brukar jag gå och handla alla möjliga saker som behövs, det kan vara sådant som livsmedelsfärg, styroxskivor, sandpapper, ägg och snöre till exempel, förklarar Åsa leende.
Senast skulle deltagarna med hjälp av snöret göra en triangel och en cirkel som till ytan var lika stora.
Det kluriga är att en lika lång bandstump inte resulterar i två lika stora ytor, utan det måste man skilt räkna ut.
Så här låter frågan (om du känner för att lösa den):
Av det 2 m långa snöret skall ni av en del göra en liksidig triangel och av snörets andra del en cirkel så att den liksidiga triangeln och cirkeln har samma area. Lämna in den delen av snöret som ni gjorde till en cirkel.
Lagen fick följande rekvisita för uppgiften:
- 2 meter långt snöre
- 2 st testsnören
- ett underlag av styrox
- rutiga papper
- passare, penna, knappnålar, måttband och sax
Svaret hittar du längst ner här i artikeln.
Vetenskapen rolig
- I mitt jobb ser jag på vetenskapen och tekniken utifrån. Vi vill att den ska beröra unga och att de ska känna att den behövs.
Åsa är utbildad fysiker och har forskat i experimentell laserfysik och sysslat med olika sorters laser, allt från jättestora färgämneslaser till pyttesmå diod- och kristallaser.
- Ljus har fascinerat mig, konstaterar Åsa.
Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland är förövrigt också en av de grundande medlemmarna av stiftelsen Teknikakademien som vartannat år delar ut Millenniumpriset i teknologi. I år gick priset till den amerikanska biokemisten Frances Arnold. Festen hölls i Helsingfors universitets huvudbyggnad i maj.
Också i hängmattan har en del av böckerna blivit digitala.
Men nu ska det handla om hur Åsa Lindberg tänker i fråga om läsning. Inte bara klassisk litteratur utan all slags text vi idag omges av också på nya sätt.
Vad av allt som erbjuds är sådant som hon för egen del tycker att är värdefullt, professionellt och privat? Hur började hon fundera då hon fick uppgiften?
- Jag började tänka på hurdan jag är som läsare och på hur den fysiska boken var så viktig då jag som barn och ung läste allt möjligt, bland annat äventyrsböcker och ridböcker.
Idag har läsningen till stora delar digitaliserats och den konkreta boken har i många fall blivit sommarrekvisita.
- När jag inte är på jobb då läser jag böcker i hängmattan. Men också där har de till exempel nu senaste sommar till en del bytts ut till nerladdade versioner på läsplattan.
I vilken utsträckning läser du sådant du egentligen inte skulle vilja läsa?
- Nyheterna har på senare tid till exempel varit fyllda med rätt så skrämmande saker och man överröses lätt av dem. De kommer dessutom ofta om och om igen i ett socialt flöde och kan vara väldigt svåra att undvika även om man kanske lite skulle vilja.
Åsa Lindbergs ultimata veckoläsning
- Hufvudstadsbladet är den primära morgontidningen. Men under dagen tittar jag också på The Guardian, The Huffington Post, Svenska dagbladet och Helsingin Sanomat. Sen ploppar bland annat Ilta-sanomat upp ibland i flödet, men beroende på mitt humör klarar jag olika mycket av den. Ibland roande men ibland irriterande då den senationella rubriken kanske leder till en artikel som ändå inte är så intressant.
De utländska tidningarna ger en lite annan, globalare syn på saker och ting.
På dagarna handlar det också om att läsa e-post, rapporter, utvärderingar, stipendieansökningar, verksamhetsplaner, årsberättelser, budgetar, exceltabeller…
Och att läsa in sig på vad som är aktuellt inom olika vetenskapsområden i olika länder.
- Vi har som organisation kontakt med vetenskapsakademier i Europa och globalt och jag försöker på olika sätt läsa saker som gör att jag är uppdaterad om det som är på gång, säger Åsa.
Det är nog så roligt så jag lägger inte av fast det är riskfyllt!
Då Åsa Lindberg stänger dörren till jobbet öppnar hon på väg hem WhatsApp-applikationen i telefonen och börjar läsa och skriva.
Hon spelar fotboll i ett PPJ:s hobbylag i Helsingfors där kvinnor i åldern 17-50+ träffas flera gånger i veckan för träning och match och det blir en hel del kommunikation om veckans händelser, samåkningar m.m.
Det är nu första året laget spelar på stor plan med elva spelare och matcherna går i division fem.
Är det inte farligt då man inte längre är 20…?
- Jovisst jättefarligt. Många har fått knän och ledband förstörda. En väntar på ledbandsoperation just nu. Som målvakt har jag varit lyckligt lottad, det har mest handlat om blåmärken (ta i trä) som man får då man rusar ut och tar bollen.
Men fördelarna väger mer än nackdelarna.
- Det är nog så roligt så jag lägger inte av fast det är riskfyllt!
Många av spelarna i laget har en fotbollsbakgrund och vet att akta sig.
- Men det glömmer man nog lite då det är match, ler Åsa.
Hennes böcker är enorma.
- Jag tycker jättemycket om spännande läsning, i synnerhet på sommaren. Har ofta en bok i väskan, på papper eller digitalt.
Liza Marklund hör till favoriterna.
- Hennes böcker är helt enorma, men jag gillar också Jussi Adler Olsen, Mari Ljungstedt och Lars Kepler.
Mat- och inredningstidskrifter är också en självklar del av vardagen.
- Bland annat gillar jag Meidän talo, men vi låter de här tidskrifterna gå runt i vänskapskretsen, så det blir alla möjliga, konstaterar Åsa.
Facebook ut, Netflix på ljudlöst in
- Jag tar gärna en titt på det som kommer i mitt facebookflöde, men det är lite på väg ut för min del. På sistone har jag känt att jag hellre läser det som riktigt nära vänner skriver.
Men istället har en ny digital läsning kommit in.
Det började på en tågresa då Åsa hade tre timmar i tåget framför sig, en spännande actionfilm på läsplattan och noll hörlurar. Då tittade hon på filmen utan ljud genom att följa texten och det kändes så bra att hon fortsatt med det, även hemma.
- Det blev det en ny fluga för mig. Följer till exempel en spansk serie och kan inte alls spanska så det passar riktigt bra!
Småläsandet är de små guldkornen.
Här jämställer vi näring och läsande. Och Åsa kom på ytterligare en parallell. Småätande – småläsande.
- Men då småätande inte är så bra för en människa så är småläsandet de små guldkornen. Det är till exempel små visdomsord i facebookflödet eller aforismer man kan samla på sig eller en finurligt formulerad reklam på stan, förklarar Åsa.
Kostpyramiden 2.0
Alla intervjuade får i slutet av intervjun rita upp en kostpyramid för sin läsning. Återigen som jämförelse med pyramiden som brukar användas i samband med de nationella näringsrekommendationerna.
Men det märks att Åsa Lindberg jobbar med klurigheter och är van att tänka utanför boxen, eller ja pyramiden.
Hennes pyramid blir en blomma, en prästkrage.
De läste inte, men de berättade historier.
Idag läser vi massor, till och med dagarna i ända om man så vill och det gjorde man verkligen inte förr. Om vi alltså talar om ett förr för några hundra år sen då bara ett visst samhällsskikt kunde stava.
Men istället måste alla de andra ha haft mängder med tid att bara tänka och fundera. Och kanske var de i någon form friare i sina tankar då?
- Fast, säger Åsa, då folk inte läste så berättade de ändå historier, massor av historier och myter.
Och till den delen har inget ändrat, vikten av berättelserna var och är lika stor, tror Åsa.
- Skillnaden mellan oss människor och djur är att vi har förmågan att organisera oss. Och det gör vi med hjälp av historier, då får vi en bakgrund och samlar oss. Jag tror att det är det som är det viktiga i läsandet.
Det här är tredje delen i en serie intervjuer för programmet Kvanthopp i Yle Vega på söndagar kl. 15.03.
Du kan lyssna på de enskilda intervjuerna här.
Redaktör är Ulrica Fagerström.
...och svaret på tävlingsfrågan är: snörlängden till cirkeln 0,875 meter och snörlängden till triangeln 1,125 meter.