Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drumsö skulle få matartrafik till metron - nu är bussarna för små och överfulla

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 07:11.
Alexandra Dahlberg bor på Drumsö, hon tar den här bussen till skolan
Bildtext Alexandra hoppas metron snart kommer till Drumsö, då blir hennes skolväg lättare.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det har varit trångt om saligheten i Drumsöbussarna sedan höstens tidtabeller infördes. Alexandra Dahlberg har tur - hon bor vid ändhållplatsen och hittar varje morgon en sittplats i buss 20X.

Alexandra Dahlberg går i Brändö gymnasium på idrottslinjen, hon är seglare på toppnivå och har deltagit i de Olympiska spelen för ungdomar.

- Till skolan är det lugnt att fara för jag kommer från ändhållplatsen, det är helt skönt. Men att komma hem från skolan är total horror. Jag kan inte fara med metro till Gräsviken för då åker bussen förbi. Jag väntade en dag över 30 minuter när alla bussar körde förbi för dom var överfulla, berättar Alexandra Dahlberg.

Den försenade västmetron har lett till att Drumsö den här hösten har tillfälliga bussförbindelser till Helsingfors centrum.

Alexandra Dahlberg, seglare, väntar på bussen på Drumsö
Bildtext Jag har tur som bor vid ändhållplatsen, konstaterar Alexandra Dahlberg.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På Helsingforsregionens trafik berättar gruppchef Jonne Virtanen att linjerna 21V, 21BX och 20X tidvis har varit väldigt fulla.

En orsak till trängseln på bussarna är att de är små – de har tio sittplatser färre än normala stadsbussar eftersom de är tänkta för matartrafik.

- Det var meningen att vi skulle övergå till matartrafik den 15.8 och därför skaffade vi mindre bussar. Matartrafik körs normalt med små bussar, säger Jonne Virtanen.

Alexandra Dahlberg, seglare, går i Brändö idrottsgymnasium
Bildtext Alexandra tycker synd om Norsens elever som fått längre skolväg. "Snälla sätt 20:an tillbaka till det normala" är hennes hälsning till HRT.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Buss 20X fylls snabbt på. Vid Drumsö kyrka börjar sittplatserna ta slut, de som stiger på efter den hållplatsen får stå. Vid Drumsö köpcentrum är det trångt i bussen, passagerarna står armbåge vid armbåge.

- Det lönar sig att stiga på före Drumsö kyrka, efter det så är det ganska omöjligt vid rusningstid, säger Dahlberg.

Buss 20X är enligt Dahlberg som mest fullproppad vid 17-tiden. Den värsta situationen hon varit med om sedan vintertidtabellerna infördes var en eftermiddag när hon försökte byta från metro till buss i Gräsviken.

- Jag stod på Gräsvikens busshållplats för jag förstod inte ännu att bussarna är fulla. Jag väntade på tre busar som alla åkte förbi mig för dom var alla överfulla. Det slutade med att jag åkte tillbaka till Kampen och tog bussen därifrån, säger Alexandra Dahlberg.

Buss 20X vid ändhållplatsen på Enåsvägen
Bildtext Enligt HRT är det bussarna 21V, 21BX och 20X som varit mest överbelastade sedan vinterns tidtabeller togs i bruk.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

21BX ja 21X ska åka med fem minuters mellanrum på den delen av sträckan som är gemensam för dem. Enligt gruppchef Jonne Virtanen på HRT har det här inte alltid fungerat, ibland måste passagerarna vänta i tio minuter.

Dessutom har vissa avgångar ställts in, vilket också skapat trängsel i de bussar som kört.

Bara ståplats kvar när buss 20X åker förbi Kabelfabriken
Bildtext Bara ståplats kvar när buss 20X åker förbi Kabelfabriken
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Till råga på allt kör fler bussar från och till Kampens bussterminal i och med de nya vintertidtabellerna. Enligt gruppchef Jonne Virtanen på HRT handlar det om ungefär 10 fler avgångar i timmen.

- Det kan leda till störningar under den värsta rusningstiden, så att det blir trafikstockning på bussterminalen. Senast det gick så var visst på torsdag, säger Jonne Virtanen på HRT.

Morgonöppet: Drumsöbussen 20X är proppfull i rusningstid

8:56
Johanna af Schulten hemma på Drumsö, hon visar var metrostationen ska öppna

Västmetrons försening ger Drumsöbarn krångligare skolväg - buss 20X kör till Kampen

Föräldrar är upprörda över beslutet att slopa busslinje 20.

Diskussion om artikeln