Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Biff med bearnaisesås till frukost

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 14:34.
profilbild på valenta herold-sarkanen och roger sarkanen i deras trädgård. Bakom dem stora pelargonior och vinranka
Bildtext Valentina Herold-Sarkanen och Roger Sarkanen i sin trädgård.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Jag läser inte rapporter och forskningsrön om olika dieter. Det är helt onödigt, säger Valentina Herold-Sarkanen som betonar att det är fråga om hennes liv och hur hon mår. Valentina och hennes man Roger Sarkanen följer LCHF-dieten.

LCHF är en förkortning på low carb high fat, det vill säga en diet där man äter väldigt lite kolhydrater och mycket fett. För paret Sarkanen betyder det bland annat att de har skippat socker, bröd, pasta och potatis. I stället äter de mycket kött, smör och grädde. De äter också grönsaker, men då i huvudsak grönsaker som växer ovanom markytan.

Orsaken till att de började med LCHF var problem med vikten. De tycker att de följer en ny livsstil - inte en diet.

- Jag vägde 82 kilo till mina 158 centimeter, säger Valentina som jobbar inom vården och dessutom började lida av högt blodtryck och förhöjda sockervärden trots att hon bara var drygt 20 år gammal.

Godis och fet mat var en dålig kombination

Också Roger var kraftigt överviktig. Han säger själv att han har många kilo kvar till sitt mål, men lågkolhydratkosten kommer han att fortsätta med oberoende av vad vågen visar i framtiden.

Båda började följa LCHF för fem år sedan. Resultaten var ganska omedelbara: vikten rasade, blodsockret stabiliserades och Valentinas blodtryck sjönk. Roger, men också Valentina började i ett skede äta mera kolhydrater.

- Jag tyckte det var okej med en godispåse på onsdagar, säger Roger, men kombinationen kolhydrater och fet mat var inte bra.

För cirka två år sedan återgick Valentina till strikt LCHF och Roger hakade på en tid senare. I dag säger de båda att det straffar sig genast om de syndar. Roger äter på lördagar en potatis, men försöker däremellan hålla sig till samma mat som Valentina. När jag träffade Valentina och Roger i augusti hade de några dagar innan gift sig efter tio år tillsammans. Roger hade före bröllopet fuskat och ätit pizza, med den påföljd att det inte var enbart bröllopsnerverna som gjorde att han fick uppsöka toaletten före vigseln och festen.

Nej till lightprodukter

Några överdrivna fettmängder äter Valentina och Sarkanen inte.

- Vi äter visserligen grädde, creme fraiche, feta ostar och smör. Men inte med sked, skrattar Roger. Och vi äter definitivt inga lightprodukter.

- Lightprodukter är förbjudna, säger Valentina, men vi äter nog hälsosamt. Vi äter väldigt mycket grönsaker. Vi äter tills vi blir mätta. Efter en bra måltid hålls vi mätta många timmar.

Vi äter tills vi blir mätta.

Varför avbryter många LCHF-dieten? Roger funderar en stund.

- Jag tror det är tidsbrist, det kräver tid att laga all mat och att hitta motsvarande och ersättande produkter i stället för till exempel vetemjöl. Men sedan när man blir van går det av bara farten.

- Många tror dessutom att det blir jättedyrt. Kött, mandelmjöl, fiberhusk och så vidare. Det är klart att de här grejerna är dyrare, men det lönar sig inte i början att försöka hitta substitut till allt det man borde lämna, till exempel bröd och bakverk. Tvärtom ska man försöka få bort sitt sötsug, säger Valentina.

Valentina tror också att många blir rädda för de studier som gjorts och där bland andra hjärtläkare har varnat för LCHF, att det mättade fettet proppar igen blodkärlen och ökar risken för ett flertal sjukdomar. Valentina för sin del väljer att inte bry sig om de här rapporterna.

- Det finns så mycket hälsofördelar med den här livsstilen. Mina värden har blivit bättre, jag har en massa energi nuförtiden.

Roger hänvisar igen till sina tidigare erfarenheter, det att man inte ska fuska, tro att man kan äta både socker och vetemjöl när man följer LCHF, för då börjar man må dåligt.

Vi försöker nog frälsa andra också

Både Valentina och Roger talar gärna om sin diet. De har också bjudit grannen och arbetskamrater på den mat de själva äter.

- Vi försöker nog frälsa andra också, mina arbetskamrater brukar fråga mig vad det är som doftar så gott i köket. När de andra dricker kaffe klockan nio på morgonen äter jag biff med bearnaisesås, säger Roger och skrattar. Klockan tolv är de jättehungriga medan jag klarar mig till kvällen.

Vega Dag: Kost och trender/LCHF, Valentina Herold-Sarkanen o Roger Sarkanen

Programmet är inte längre tillgängligt