Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Veganen som äter ohälsosamt

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 16:25.
Andreas Wiberg i sin trägård i Åbo. Visar tummen upp och ler.
Bildtext Andreas Wiberg.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

När Andreas Wiberg försvarar sitt sätt att äta och leva tar en del människor det väldigt personligt. Andreas har valt veganismen av etiska och miljömässiga skäl, inte för att kroppen ska må bra.

Åbobon Andreas Wiberg har varit vegan i drygt ett och ett halvt år. Det hela började med en utmaning. Andreas sambos kompis utmanade honom att delta i ”vegaanihaaste”, veganutmaningen som pågår i en månad. För Andreas gällde det att avstå från animaliska produkter, det vill säga kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

- Jag fick e-post varje dag med recept på mat och information om vegansk livsstil.

Det var till en början ingen lätt sak för Andreas att hålla sig till den nya dieten, inte ens fast han från tidigare varit vegetarian.

- Tre veckor in i utmaningen väntade jag bara på att månaden skulle ta slut och att jag igen skulle få börja äta ost. Ost har varit en stor grej för mig. Men så en vecka senare var det där!

Utmaningen var avklarad, men Andreas ville inte längre återgå till att äta ägg, mjölk eller egenhändigt fångad fisk. Köttet hade han redan tidigare skippat.

- Förutom efter sena kvällar. Då kunde det bli en hamburgare eftersom favoritmaten sedan barnsben varit just hamburgare.

Efter veganutmaningen har Andreas inte ätit hamburgare gjorda på kött. Däremot lagar han ofta veganburgare. Köttet från nöt och gris går att ersätta med växtproteiner.

- De första tre månaderna var lite besvärliga. Det var som att lära sig laga mat på nytt. Jag kände till exempel inte till råvarorna. Men efter en tid började det löpa. När du väl lärt dig produkterna är det enkelt att laga veganmat.

medlemmarna ber nästan om ursäkt om de sätter upp bilder med något grönt på tallriken.

Andreas betonar att han inte är någon hälsofantast, snarare tvärtom.

- Jag är med i en facebookgrupp som heter ”sipsikaljavegaanit”. Där handlar det om ganska enkel, fet och ohälsosam mat och medlemmarna ber nästan om ursäkt om de sätter upp bilder med något grönt på tallriken.

Det är av etiska orsaker och miljöskäl som Andreas har fortsatt vara vegan. Andreas tycker om djur, han vill inte att de ska lida eller känna smärta på grund av att vi ska kunna äta kött-, ägg- och mjölkprodukter.

- Dessutom orenar köttindustrin våra vatten, vår jord och vår luft. Jag vill göra det här för vår framtid.

mina föräldrar har undrat varför jag gör så här, men de har varit okej med saken.

Hur har kompisarna och familjen reagerat på Andreas nya livsstil?

- Nå, mina föräldrar har undrat varför jag gör så här, men de har varit okej med saken. De har märkt att jag har gått ner i vikt och frågar om jag får tillräckligt med mat i mig. Några av mina arbetskamrater har väl också funderat lite. Mina kompisar är inte veganer men de förstår mig.

Andreas försöker inte övertala andra att bli veganer men hoppas att alla skulle tänka mera på hur vi konsumerar kött- och mjölkprodukter. Om någon frågar, berättar han gärna vad man kan ersätta till exempel smör och grädde med.

- Det kommer hela tiden nya produkter Australien har lanserat en ny veganbiff och i Finland har vi pulled havre som känns köttig.

I dag följer allt fler människor olika dieter och många av dem går ut på att man slopar vissa födoämnen. Är veganismen den mest strikta och får veganerna mycket kritik?

- Det kan nog hända, speciellt när vi försvarar vårt sätt att äta och leva. Folk tar det väldigt personligt. Ändå anklagar jag ingen för deras sätt att äta och leva. Jag förstår inte varför en del ogillar veganismen,

Andreas tar en kort tankepaus, sedan ler han stort och fortsätter:

- Min ideologi går ut på att älska alla så mycket som möjligt. Var så mot andra som du vill att de ska vara mot dig.