Folk mumsar i sig havre som aldrig förr
Havre har blivit favoritspannmålen bland hälsomedvetna människor jorden runt. Det dricks havremjölk och äts havreyoghurt som aldrig förr. Och havreglass!
Konsumenter här i Finland slåss om den nya hitprodukten pulled havre i butikerna.
Havregrynsgröten, det traditionella finländska morgon- och kvällsmålet som mättar billigt både liten och stor, har uppnått något av en kultstatus.
En portion havregrynsgröt kan numera köpas för stora pengar som lyxmorgonmål i trendiga kaféer i världens storstäder.
Det bjuds på havregröt (oatmeals) med torkade tranbär, färska blåbär, pinjenötter, honung och müsli, det finns gröt med banan och kanel och gröt med råchoklad och russin med mera på caféernas frukostmenyer.
Men det går att få också helt osmaksatt gröt i världens metropoler.
Kamp om havreprodukter vid butikshyllan
Havrebaserade produkter utvecklas i rasande takt för att ersätta motsvarande originalprodukter från djurriket.
Det finns havregrädde att använda till matlagning och desserter, havremjölk att dricka som vanlig mjölk, havrekaffe, havrejuice, havrekakao, havreyoghurt och -kvarg att äta som mellanmål, havrebaserad vaniljsås och havreglass till dessert, havrepålägg för smörgås.
Idén är att produkterna såväl till smak som konsistens ska vara så lika det ursprungliga som möjligt. Ibland lyckas produktutvecklingen bättre, ibland sämre.
Också priset måste vara rimligt i förhållande till den produkt det ska ersätta.
Det svenska företaget Oatly, som vuxit så det knakar under de senaste åren, har förargat mjölkbönder och mjölkvänner med att marknadsföra sina produkter med sloganer i stil med Wow No Cow.
Svensk Mjölk fick nog för några år sedan då Oatlys förpackningar försågs med texterna ”No milk. No soy. No badness.” (Ingen mjölk, ingen soya. Inget skadligt.) och ”It's like milk, but made for humans” (Det är som mjölk men gjort för människor).
Havrebolaget drogs inför rätta.
Marknadsdomstolen biföll sex av Svensk Mjölks sju yrkanden och Oatly AB förbjöds att använda formuleringar som ger intryck av att mjölkprodukter är illa för människor.
Bolagets produkter säljs numera i 20 länder, även i Finland.
På vår inhemska marknad har vi den nya superpopulära produkten pulled havre, vars största problem just nu tycks vara att det inte finns tillräckligt av varan på marknaden.
De få butiker som lyckas få leveranser säljer slut på paketen på några timmar, och platserna i butikshyllorna avsedda för pulled havre gapar tomma största delen av veckan.
Situationen är den samma i de två största kedjornas affärer, uppger personalen i flera av S- och K-kedjans butiker i Nyland.
Fullkomligt fullkorn
Havreflingor innehåller sädeskornets alla delar från skalskikt till mjölkärna eftersom man tar bort endast fröskalet före processeringen.
Europeiska matsäkerhetsverket EFSA har slagit fast att havre (Avena sativa) är en hälsosam gröda och har godkänt tre hälsobefrämjande egenskaper för spannmålen.
För det första hjälper havrets vattenlösliga fibrer, betaglukan, till att hålla blodets kolesterol i balans. (Betaglukan är det som gör kall gröt lite slemmigt och klibbigt.)
För det andra jämnar havre ut blodets glukosnivåer efter måltider och för det tredje är fibrerna i havre bra för människans matsmältningskanal.
Det att matsmältningen fungerar bra motarbetar infektionssjukdomar, vilket alltså upprätthåller hälsan i allmänhet och tarmsjukdomar i synnerhet.
Havrets stärkelsehalt är lägre än hos andra spannmål, men fetthalten är en aning högre. Den stärkelse som finns är mer finfödelad och ger ett lägre långtidssockervärde hos personer med diabetes typ 2.
Glutenfritt havre (renat havre) har godkänts som celiakervänligt livsmedel förutom i Finland även i Sverige, Norge, England och i det franska Schweiz.
Odlingsarealen av havre ökar
Finlands klimat passar bra för odling av havre; det trivs i sur jordmån och gillar de många ljusa timmarna under växtperioden.
I år skördas här cirka 1,1 miljarder kilo havre. Regnet har tärt något på skörden. Havre är det enda spannmål vars odlingsareal vuxit hos under oss under de senaste åren.
Odlingsarealen ökade enligt Naturresursinstitutet Luke med sju procent från 2015 till 2016. De nya havresorterna ger också större skörd per hektar än vad man fick för något årtionde sedan.
Det finländska havrets goda egenskaper har noterats utomlands och efterfrågan är stor. Tiotals länder köper finländskt havre, bland annat länder i Asien. Kina är ett av de nyaste exportmålen.
Finländarna äter 12 kilo havre per person i året, men det mesta av mathavret exporteras.
En stor del av havreskörden blir djurfoder. Havre avsett för människor har högre kvalitetskriterier, vilket gör odlingsprocessen något dyrare.
I och med en finländsk innovation kan man separera olika beståndsdelar ur havre, såsom betaglukan, havreprotein och havreolja. De två första används i livsmedel och kosttillägg och det sistnämnda används inom kosmetikindustrin.
Havreskörden globalt uppgår till 25 miljarder kilo. De största producenterna är Ryssland, Kanada, USA, Australien, Finland och Sverige.
Pulled havre når ännu inte konsumenterna
Den nya hypade produkten pulled havre har förutspåtts en lysande framtid. Det är fråga om en brungrå massa med köttliknande konsistens som är köttfri, mjölkfri, äggfri och glutenfri.
Produkten kan dock inte uppfylla de stränga glutenkriterierna eftersom råvarorna processeras i kvarnar som kan ha malt vete, råg eller korn.
Den växtbaserade proteinrika produkten tillverkad av det finländska företaget Gold&Green Foods är gjord av havre och baljväxter, närmare bestämt bondböna och gulärt.
Enligt företaget använder man sig av havre och baljväxter som odlats i Finland och Sverige. Ärtprotein finns ännu inte att få i inhemsk version.
Företaget uppger att produkten innehåller 14 procent havre (i form av havrekli, -protein och havremjöl), 14 procent ärtprotein, 9 procent bondböneprotein, jodierat salt, rybsolja samt vatten.
Produkten innehåller (per 100 gram) så mycket som 31,2 gram protein, 4,9 gram fett, 7,5 gram kolhydrater (av vilka 0,3 procent är sockerarter), 2,4 gram kostfiber, 1,3 gram salt och 1,3 gram betaglukan samt järn.
Pulled havre säljs såväl färdigt smaksatt som i naturell version i 250 grams förpackningar. Innehållet i paketen är klart att förtära och det kan tillsättas i maträtter som sådant. Hållbarheten är bra - två till tre månader i kylskåp.
Produkten lanserades med buller och bång i början av året, men den har hela tiden varit svår att få tag på. Företaget utlovar ett klart större utbud under hösten 2016.
Vid Naturresursinstitutet Luke förhåller man sig entusiastiskt till pulled havre.
Professor Raija Tahvonen slår fast att produkten innehåller aminosyror i exakt rätt förhållande med tanke på människans behov.
Institutet uppmuntrar finländare i största allmänhet att oftare inta sina proteiner från baljväxter och minska på konsumtionen av rött kött.