Karleby får ministerberöm för vårdreformen
Mellersta Österbotten är i framkant när det gäller vårdreformen, jag önskar andra landskap hade hunnit lika långt, säger minister Juha Rehula. Rehula ska besöka 18 landskap och inledde sin rundtur i Karleby.
På Mellersta Österbottens centralsjukhus berömde familje- och omsorgsminister Juha Rehula landskapet för att ha kommit långt när det gäller vårdreformen. Jag önskar andra landskap hade kommit lika långt, sade Rehula.
- Ni har byggt upp en vårdmodell oberoende av kommungränser, gett den innehåll och skapat vårdkedjor.
Att Rehula valde just Karleby som första besöksort av 18 landskap förklarar han med att staden är i framkant. Avsikten med landskapsbesöken är att informera om dagsläget vad gäller vårdlagarna men också få information från fältet.
Väntar på Kronobys val
Beträffande Kronoby säger Rehula att han nu väntar på fullmäktiges utlåtande. Av landets 297 kommuner är Kronoby i en särställning. Ska kommunen fortsätta tillhöra Österbottens landskap eller byta till Mellersta Österbotten.
Bägge valen är möjliga. Via avtal kan Kronoby få sin vård i Karleby och ändå tillhöra Österbottens landskap, säger Rehula.
Österbotten sent ute
Vad minister Rehula anser om Jakobstadsregionens bolagiseringsplaner är svårt att få ur honom. Sök lösningar för landskapet och håll inte fast vid det gamla, är svaret.
För Vasa centralsjukhus kommer Rehula med uppmaningen att skapa ett eget vårdinnehåll och sök samarbete.
- Det samma sade jag i somras i Vasa och jag kan inte annat än upprepa mig.
Det kan man tolka som att Rehula tycker det hänt för lite i Vasa samtidigt som han berömmer reformen av vårdarbetet i Karleby.
- Jag förstår att de kommunala beslutsfattarna våndas, men det är bara att acceptera att de i framtiden inte har något att säga till om i vården.
Kommunerna kommer att bli sin regions intressebevakare men har inget att skaffa med vårdmiljonerna eller beslutsfattandet, säger Rehula.
Optimism i Karleby
Det var roligt att höra att ministern skryter på oss, säger chefsläkare Sakari Telimaa i Karleby.
- I Karleby värnar vi kirurgin och det kommer vi också att lyfta fram i vårt utlåtande till ministeriet. Med många förlossningar behövs kirurgi och jour.
Detsamma gäller säkert Vasa. Vad händer om den kirurgiska beredskapen minskar i Karleby och Vasa, frågar sig Telimaa.
Samtidigt säger han sig vara optimist. Det blir inte så rigida regler som det hittills talats om, tror Telimaa.
- Staten kommer att tillåta olika lösningar i landskapen.
Det innebär enligt Telimaa troligen mera jourverksamhet i Karleby än vad man trodde för en tid sedan.
Lagpaketet för vårdreformen kommer ännu i år att föras till riksdagen. Före midsommar var lagpaketet på 600 sidor, det har nu svällt ut till 800 sidor. Ännu finns öppna frågor. Valfrihetsmodellen är till exempel olöst.
Däremot står det klart att offentlighetslagstiftningen kommer att tillämpas på landskapens vårdbolag.
- Det står där bara man orkar läsa hela lagpaketet, säger Rehula.