Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: Alla tiders bästa låt? Rösta!

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 08:45.
Har 2 Unlimited gjort alla tiders klassiker?
Bildtext Har 2 Unlimited gjort alla tiders klassiker?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Alla som var med på 1990-talets dansgolv har säkert en. Den ultimata låten som triggar just exakt rätt minnen och värme än i denna dag. Nu kan också du vara med och påverka i ABC i Eurodance-redaktionens omröstning, där vi söker efter "alla tiders klassiker."

När ABC i Eurodance-redaktionen bad Basic Element-frontmannen Peter Thelenius lista sina favoriter inom genren kom ”Twilight Zone” med 2Unlimited på andra plats och Snaps ”The Power” på andra plats.

– Snap låg steget före alla andra på sin tid. ”Rhytm is a dancer” är solklar etta för mig, konstaterar Thelenius som också finns med på listan med ”The Ride”

Snap inför det stora genombrottet 1990.
Bildtext Peter Thelenius gillade Snap!
Bild: / All Over Press

Radioredaktören Niklas Aldén ha levt ut sin kärlek till Eurodance-genren i och med en egen krogshow, och är bevisligen en både insatt och passionerad vän av 90-talets dansmusik.

Hans Top 5-lista börjar med Scatman John, fortsätter med Pandora och har Culture Beat med ”Mr Vain” på tredje plats.

– Om Pandora är drottningen av Eurodance är E-Type kungen. Till skillnad från mången annan Eurodance-artist var han inget one-hit-wonder. Otaliga hitsinglar talar sitt klarspråk, konstaterar Aldén och väljer ”Here I go again” som sin favorit av svenskens otaliga hitsinglar.

Aldéns favorit i genren är aningen otippad, men ändå välförtjänt. Och väl motiverad. Valet föll på Daze.

Daze deltog i Danmarks Melodi Grand Prix 2013.
Bildtext Nicke Aldéns favoriter: Daze.
Bild: Dorte Quist

– Den danska gruppens absolut största (och ganska långt enda) hit. En låt som är totalt omöjlig att sönderspela. Jag har testat nu i närmare 20 år och den håller, fortfarande. Låten dök dessutom upp vid helt rätt tidpunkt, då Eurodance hade en liten svacka. Då dök ”Superhero” upp, från ingenstans, och påminde alla om varför Eurodance var ”the shit”. Texten ingen höjdare, men vem bryr sig? Superhero sammanfattar känslan och glädjen i hela genren, slår Aldén fast.

Maria ”Filippa” Sundlin arbetade på Radio X3M under 90-talet och lyfter upp Scooter, Snap, Scatman och KLF i sin Top 5.

Sash! på scen.
Bildtext "Filippas" favorit: Sash!
Bild: / All Over Press

Hennes alla tiders favorit är ändå Sash med låten ”Ecuador”.

– Den är energisk och känns positiv och jag känner att jag vill röra på fötterna när jag hör den. Därför finns den också med bland låtarna på spellistan jag har med mig när jag tvingar mig ut och springa. Dessutom har jag en del galna minnen från landet Ecuador som jag kommer att tänka på när jag hör låten och det gör ju den ännu bättre i mina öron, minns ”Filippa”.

Den forne TV-programledaren och artisten Tino Singh fick också frågan vilken hans favorit i Eurodance-genren var. Han hade gärna lyft fram ”Gonna make you sweat” med C+C Music Factory högst på listan från 90-talet, men genrenördarna på redaktionerna tvingade honom välja en annan låt och då föll valet på Leila K.

– Jag uppträdde med henne på Rantarock i tiderna och såg hur otroligt mycket folket älskade att dansa till hennes superhit. Så Leila K och ”Electric” får det bli för mig, säger Singh.

Tino Singh, själv Eurodance-artist, gillade Leila K.
Bildtext Tino gillade Leila.
Bild: All Over Press Oy

Med på Singhs lista rymdes även Haddaway, Dr Alban och 3rd Nation.

I det sista programmet av ABC i Eurodance, lördagen den 27 augusti, spelar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki de fem bidragen som fått mest röster och kröner Svenskfinlands Eurodance-favorit.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.


Någon låt som fattas? Någon låt vi glömt? Hör av dig i kommentarfältet nedan så kanske vi spelar just DEN låten i önskeprogrammet på lördagen i Radio Vega.

Nyfiken på mera Eurodance?

Diskussion om artikeln