Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad vill hålla kvar barnträdgårdslärarna

Från 2016
Uppdaterad 22.08.2016 16:50.
Campus Allegro i Jakobstad.
Bildtext Campus Allegro i Jakobstad
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Staden Jakobstad hoppas att sista ordet inte ännu är sagt i frågan om var Åbo Akademis barnträdgårdslärarutbildning ska ges. Alternativt hoppas man hitta någon annan utbildningsaktör som passar in i helheten i Campus Allegro.

Men vilken utbildning som skulle flytta in är oklart. Campuset har redan tidigare haft problem att få alla utrymmen uthyrda.

- Barnträdgårdslärarutbildningen är en viktig del av helheten i Campus Allegro, säger stadsdirektör Kristina Stenman i Jakobstad.

Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman.
Bild: Yle/Juha Kemppainen

Förutom barnträdgårdslärarutbildning verkar också yrkeshögskolan Novias utbildningar i konst och musik i campuset.

- Det finns mycket kvar att forska och utveckla i hur kultur kan användas i småbarnsfostran, säger Stenman.

Campus Allegro omfattar totalt ca 17 000 kvadratmeter varav Åbo Akademi för tillfället hyr ca 1100 kvadratmeter. Men från förr finns det också ungefär 1000 kvadratmeter som inte är uthyrt.

Annan utbildningsaktör söks

Första prioritet nu är ändå att hitta en annan utbildningsaktör som kan ta Åbo Akademis plats i campuset.

- Just med tanke på samarbete och synergier vore det nog allra bäst om vi kunde hitta en annan utbildning som tar BI:s plats i Campus Allegro, säger Bill Anckar, fastighetschef vid Stiftelsen för Åbo akademi som äger campuset.

- Det är en mycket viktig strategisk fråga att vi också i framtiden har en högklassig högskoleutbildning i Campus Allegro, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

Staden vill diskutera

Kristina Stenman vill inte i det här skedet öppna för en diskussion om alternativa användningsmöjligheter för Campus Allegro.

- Men om Åbo Akademi går vidare med sina planer och flyttar barnträdgårdslärarutbildningen till Vasa får vi sätta oss ner och diskutera med Åbo Akademi, med Novia och eventuellt andra aktörer, säger Stenman.

- Det som behövs är något som stöder och passar in i den verksamhet som redan finns på campus, men som också stöder utvecklingen i hela den här regionen, säger Kristina Stenman.

Diskussion om artikeln