Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Presidenten försvarar sitt agerande gällande ryska plan och transpondrar - "det var förnuftsbaserat"

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 10:56.
President Sauil Niinistö på ambassadörsdagarna i Helsingfors 23.8.2016
Bildtext Niinistö talade inför landets samlade ambassadörskår
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Republikens president Sauli Niinistö fortsätter att försvara sitt agerande gällande säkerheten kring Östersjön. I ett tal inför landets ambassadörskår beklagade han sig också över att EU verkar ha "kört fast".

Niinistö, som har kritiserats för utrikes- och säkerhetspolitikisk soloåkning gällande Östersjösäkerheten, tog tillfället i akt för att försvara sitt agerande också under ambassadörsdagarna.

I sitt tal sade Niinistö att det krävs aktiv stabiliseringspolitik för att garantera grundpelarna för Finlands säkerhetsläge.

- Pelarna för vårt säkerhetsläge hålls inte starka av sig själva, utan kräver kontinuerlig omsorg, en aktiv stabiliseringspolitik. Att stå sysslolös och följa med händelserna utifrån är inte i Finlands intresse, sade Niinistö inför landets ambassadörer.

Niinistö hänvisade i sitt tal direkt till den påstådda förvirringen kring hans agerande gällande säkerheten kring Östersjön, och den kritik om soloåkning som följt. Niinistö föreslog tidigare i somras, under samtal med Rysslands president Vladimir Putin, att ryska jaktplan framöver ska använda transpondrar. Niinistö försvarade sitt agerande redan i helgen från OS i Rio.

"Förnuftbaserat beslut"

Eftersom Ukrainakonflikten har skärpt läget också på Östersjön och eftersom särskilt Ryssland har utpekats för vilda flygningar, var det enligt Niinistö ett "förnuftbaserat beslut" att ta upp frågan med Ryssland.

- Om det nu anses som något negativt eller förvirrande, så baserar det sig på något annat slags tänk, sade Niinistö i sitt tal.

EU har kört fast

Presidenten uttryckte i talet oro för hur EU utvecklas, eller snarare inte utvecklas.

- EU har på många sätt kört fast. Men det är i hög grad självförvållat. Koreografin är bekant: det uppstår överraskande en kris. Sedan håller man ett toppmöte. Och så händer samma sak igen. EU:s förmåga att hitta lösningar låter däremot vänta på sig, sade Niinistö.

I sitt tal sade Niinistö också att Finlands utrikes- och säkerhetspolitik blivit aktuell och viktig på ett helt nytt sätt. Och att det "öppnar för möjligheter att förutse och påverka" för Finland.

- De här möjligheterna dyker upp och förverkligas genom ert och era kollegors vardagsslit vid Utrikesministeriet, och vid sidan av det. Skarp rapportering är ett alldeles centralt verktyg, och ingens uppgift är av ringa betydelse, sade Niinistö.

Diskussion om artikeln