Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svärmor har inte beställt nåt - nu hotas hon av indrivare

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 16:13.
betalning, pengar, faktura
Bild: Yle/Anssi Leppänen

Tack till alla som deltog i granskningen av telefonförsäljningens baksida!

I tisdags sände vi tv-programmet "Älskade telefonförsäljare" i Spotlight på Yle Fem. Det är kanske det mest synliga resultatet av den här gemensamma granskningen.

Här kan du läsa artikeln "Många äldre känner sig lurade av telefonförsäljare".

Många anhöriga och äldre personer har kontaktat Svenska Yle och berättat att de känner sig lurade av telefonförsäljare. De har fått betalningsuppmaningar för avtal som de anser att de inte har godkänt.

Telefonförsäljare efterlyses

Efter att vi i radion berättade om svärmor som hotas av indrivning fick vi kontakt med några telefonförsäljare.

En före detta telefonförsäljare berättar att hon ibland fick dåligt samvete efter att hon lyckats övertala någon att köpa produkten.

En annan beklagar att telefonförsäljare ofta svartmålas i Finland.

Henrik tar kontakt

Den här utredningen började i och med att Henrik Strömberg tog kontakt med oss för att berätta om vad som har drabbat hans svärmor som bor på ett servicehem.

Hon har börjat få räkningar för en inredningstidning som hon inte vill ha och inte har beställt.

- Hon säger själv: "varför skulle jag som 92-åring beställa en inredningstidning?" Hon har i alla fall inte medvetet beställt den och har inget behov av den heller, säger Strömberg.

Min svärmor hotas av indrivningsföretag

2:45

Efter några påminnelser om att betala den första räkningen har nu ett indrivningsföretag tagit över fordringen. För varje ny räkning som dyker upp växer summan.

Henrik Strömberg tycker det är märkligt att den här typen av fiske får förekomma.

- Själv tycker jag att man borde satsa på positiv marknadsföring av en produkt i stället.

Han ställer sig också frågande till indrivningsföretag som börjar kräva in pengar utan att desto närmare kontrollera om fordringen är motiverad.

Ett så kallat direktmarknadsföringsförbud via branschförbundet Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto har varit i kraft för svärmors båda telefoner.

Fler drabbade hör av sig

Efter att vi träffat Henrik och publicerat den här artikeln har flera andra som har drabbats av telefonförsäljare tagit kontakt.

En person som jobbar inom hemvården i skärgården berättar att flera av klienterna beställt "allt möjligt" via telefonförsäljare utan att riktigt förstå det.

- Många äldre har nedsatt hörsel, möjligen minnessvårigheter eller andra handikapp på grund av sjukdom, dåliga språkkunskaper men trots det en telefon för att kunna kommunicera med vänner och bekanta.

Slutligen polisanmälde jag företaget.

Så här skriver en annan:

"Också jag har råkat ut för telefonförsäljning som i slutändan visade sig vara en tidning nämligen Kouluturvaa.

En svenskspråkig man talade om att man planerade en jourtelefon för mobbningsoffer och behövde pengar. Jag tyckte att 39,90 var en summa jag kunde avstå för ett gott ändamål. Sen började räkningarna droppa in, varje gång litet högre eftersom förseningsräntan var inräknad.

När jag skrev till deras kundtjänst och annullerade mitt löfte påstod de att jag hade beställt en årsprenumeration på tidningen Kouluturvaa - men att de kunde dra av förseningsräntan bara jag betalade räkningen.

Slutligen polisanmälde jag företaget och meddelade dem om det och att man på polisen sagt att jag absolut inte skulle betala något innan en eventuell undersökning var gjord. I går kväll vid 20-tiden ett fick jag ett mail, efter flera hot om indrivningsfirma, att de hade annullerat min prenumeration.

Det finns många intressanta svängar i den här historien - men det lönar sig uppenbarligen att göra en polisanmälan fastän polisen knappast hinner göra någon undersökning."

Ann-Catrin Granroth och en telefon.
Bild: YLE / Petter Sandelin

En äldre man berättar om hur han blir både uppringd och får besök av personer som frågar om husets skick. De uppger sig vara intresserade för att de kan erbjuda någon form av renovering.

Deras frågor är lite märkliga.

"När är huset byggt - är det på 1980- talet? Är det samma plåttak från början? Bor ni ensam i huset? lever frun ännu? hur många bor där? Är ni pensionär?"

- Saken kändes väldigt obehaglig. Är det någonting mer man är ute efter? Tankarna kommer. Jag köpte häromdagen ett extra regellås till ytterdörren, säger mannen.

Ett utskrivet samtal på ett försök till lurendrejeri

En kvinna skriver till oss att hennes snart 90-åriga mamma ibland blir uppringd av försäljare.

- Tack och lov är de flesta som ringer så finskspråkiga (och hon förstår inte finska) att de lägger på när hon säger att hon inte förstår.

Kvinnan har flera gånger försökt kontrollera numren försäljarna ringer från men konstaterat att de är hemliga eller Prepaid. Hon tycker att det borde vara förbjudet att ingå avtal per telefon och att det i stället ska krävas ett skriftligt kontrakt innan köpet är giltigt.

Mobiltelefon
Bild: Yle

Den som jobbar inom hemvården i skärgården berättar om en klient som hade telefonabonnemang hos alla befintliga operatörer, ett bredbandspaket (han hade ingen dator), närmare ett tiotal olika tidningsprenumerationer (han läser inte), några bokserier och så vidare.

- Efter att ha pratat med diverse firmor och uttryckligen sagt att det i klientens uppgifter måste skrivas in att telefonförsäljning är totalt förbjuden, efter att det gjorts direktmarknadsföringsförbud till telefonerna ... brukar jag önska att telefonförsäljning helt borde förbjudas i lag.

Vill du att vi på Svenska Yle ska titta närmare på något annat? Tipsa oss gärna via blanketten nedan.

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.