Forskning: Minnet gagnas inte särskilt mycket av hjärngymnastik
Forskning visar att hjärngymnastik har mindre effekt på minnet än man tidigare har trott.
Arbetsminnet försämras gradvis hos vuxna människor, senast när man blir äldre, men också sjukdomar inverkar. Det har blivit allt mer populärt att träna arbetsminnet med hjälp av olika datorprogram och appar, men ny forskning visar att hjärngymnastik har en mycket begränsad effekt.
Psykologiprofessorn Matti Laine vid Åbo Akademi leder ett projekt där man undersöker möjligheterna att öva upp vuxna människors arbetsminne. Projektet finansieras av Finlands Akademi.
Ett fungerande arbetsminne är en förutsättning för att vi ska kunna fungera i vardagen. Tack vare arbetsminnet kan vi till exempel utföra huvudräkning eller skriva ner ett telefonnummer som vi just har fått höra.
Stor business
Hjärngymnastikprogram av olika slag har blivit en världsomspännande business men forskare har också börjat kritisera dem.
Tidigare forskning visade att övningar på dator med uppgifter som gradvis blev svårare kunde förbättra prestationerna, inte bara arbetsminnet utan också prestationer i intelligenstest.
Laine säger däremot att det inte finns några tillförlitliga bevis för att man kan öka arbetsminnets allmänna kapacitet eller förbättra intelligensen genom övningar.
- I ljuset av våra forskningsresultat finns det anledning att ta de kommersiella hjärngymnastikprogrammens löften med en nypa salt, säger Laine.
Böter för falska löften
Laine berättar att det i USA redan har förekommit fall där företag har fått betala miljoner dollar i böter för ogrundade löften om ett hjärngymnastikprogram.
Laine och hans grupp kommer att forska vidare i vilka faktorer som kan påverka träningsresultat.
- Det är värt att forska vidare i hur träning påverkar arbetsminnet. Också små positiva förändringar kan vara betydelsefulla för dem som har problem med arbetsminnet, säger Laine.