Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs matbank efterlyser överloppsfrukt och bär

Från 2016
Lingon och blåbär i ett rött handfat.
Bildtext Matbanken har utrymme i frysen för mera lingon och blåbär.
Bild: YLE/Arja Lento

Bågnar grenarna i äppelträdet för att där finns så mycket frukt? Eller gillar du att plocka blåbär och lingon men frysen är full? Då kan du föra dina frukter och bär till Ekenäs matbank.

- En av våra präster kläckte idén då vi funderade kring hur mycket bär det finns i år, berättar diakonissa Martina Starck-Kastrén vid Ekenäsnejdens församling.

Det är Ekenäsnejdens församling som tillsammans med frikyrkorna startat matinsamlings- och utdelningsverksamheten i Ekenäs.

Tar gärna emot mera

Utdelningsdagar är varannan torsdag och ifall man är intresserad av att dela med sig av frukt och bär kan man vara i kontakt med Starck-Kastrén på martina.starck-kastren(at)evl.fi.

- Vi har utrymme i vår frys, försäkrar Starck-Kastrén.

Hon säger att det är välkommet med mera donationer.

- Förra veckan hade vi röda vinbär och de gick snabbt åt, berättar hon.

Starck-Kastrén tror att inte allt för många ännu är medvetna om att man kan hämta sina trädgårdsläckerheter till matbanken.

- Det är bra att få ut budskapet att vi gärna tar emot frukt och bär, säger hon.

Behovet stort

Matbanken har varit populär och lockar kring åttio personer under vinterhalvåret. På sommaren är det frågan om lite färre personer.

- Men vi ser att det finns ett klart behov av matbanken. Ofta är det kö utanför redan en halv timme innan vi öppnar, berättar Starck-Kastrén.

Adressen för utdelningen är Björknäsgatan 29-31. Matbanken har utdelning klockan 14 varannan torsdag, nästa utdelning är den 25 augusti.

Diskussion om artikeln