Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dagisfred utlyses i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 14:44.
Mia Karvonen, Mathilda Virolainen och Celine Böhlström på Folkhälsans daghem i Vasa
Bildtext Mia Karvonen, Mathilda Virolainen och Celine Böhlström på Folkhälsans daghem i Vasa.
Bild: Yle/Malin Hulkki

I dag, tisdag, utlyses för fösta gången Dagisfred vid Folkhälsans dagis i Vasa. Syftet med Dagisfred är att förebygga mobbning och ensamhet bland barn redan i tidig ålder.

Föreståndare Mia Karvonen vid Folkhälsans dagis i Vasa säger att dagiset varit ett av pilotdagisarna i det här sammanhanget.

- Det var naturligt att komma med i det här eftersom vi redan från tidigare har mobbningsförebyggande verksamhet. Det är ett av våra tyngdpunktsområden från förr, säger Karvonen.

Folkhälsan har länge varit med och koordinerat Skolfreden i skolor i Finland och förutom i skolorna arrangerar nu också daghemmen och förskolorna egna evenemang kring utlysande av dagisfreden.

Dagisfred ska påminna barn, lärare och föräldrar om att alla barn har rätt att gå i ett tryggt och trivsamt daghem. Alla ska få känna sig värdefulla och respekterade på daghemmet.

- Det blir en fest för barnen med olika aktiviteter. Det ska vara roligt och det bygger på samarbete. Vi har gjort en egen sång som barnen har gjort orden till och så blir det ballongsläpp och så avslutar vi med tårta enligt barnens önskemål, säger Karvonen.

Kontinuerligt arbete för att förebygga mobbning

Folkhälsan har utarbetat ett koncept för hur daghemmen kan jobba med mobbningsförebyggande arbete och trivsel vid daghemmen. Vid Folkhälsans dagis i Vasa jobbar man kontinuerligt med att förebygga mobbning.

- Vi har det i ryggraden och vi har föräldrarna med också. Vi informerar varje höst hur de kan vara med och förebygga mobbning. Vi delar ut information och så försöker vi förebygga på alla sätt. Vi har till exempel kompislotto där barnen får dra lapp och lappen bestämmer vem man ska leka med just den dagen eller den stunden. På det sättet hjälper vi barnen att knyta nya kontakter.

Vad hoppas du att barnen får med sig efter den här dagen med utlysande av Dagisfred?

- Jag tror att vi är med och bygger grunden för bra social kompetens. Vi lär oss hur vi ska vara tillsammans. Att alla ska trivas och må bra och gå i ett tryggt dagis, säger Karvonen.

Dagisfreden vid Folkhälsans daghem i Vasa utlyses på tisdag eftermiddag klockan 15. Föräldrarna är inbjudna och en egengjord flagga kommer att hissas.

Diskussion om artikeln