Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kulturmärkning räddar ingen Esboskola

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 11:18.
Bemböle skola i Esbo den 3 juni 2016
Bildtext Bemböle skola verkar i en kulturmärkt byggnad. Den har 54 elever i årskurs 1-4.
Bild: Tino Oksanen/ Yle

Esbo stad måste spara in på lokalkostnader och vill därför satsa på större skolenheter. På torsdag ska nämnden Svenska rum ta del av skolornas utlåtanden.

- Vi har kommenterat många saker, bland annat hur stadens utredning gjordes, säger Gunilla Björkqvist som är direktionsmedlem i Bemböle skola där hon har två barn.

Vad är ni mest kritiska till i utredningen?

- Den var väldigt knapp. Bland annat kommer museiverkets utredning först senare.

Lång skolväg

Bemböle skola är en av de Esboskolor som är på fallrepet. Skolvägen för Bembölebarnen skulle bli betydligt längre om de ska flytta till Lagstad skola, enligt direktionens utlåtande från i medeltal 3 kilometer till 5,2 kilometer i medeltal.

Ett argument bland många som Bemböleföräldrar tidigare fört fram är att skolan verkar i en kulturmärkt byggnad. I stadens beslutsförslag inför torsdagens möte finns ändå följande formulering: "En k-märkning innebär att byggnaden är skyddad mot förändringar som påverkar byggnadens arkitektoniska värde, inte att byggnaden fungerar i sitt nuvarande bruk eller stannar i stadens egendom."

- Det är väl självklart att en k-märkning inte betyder att en byggnad fungerar eller inte fungerar i sitt nuvarande bruk, det är ju fråga om två helt olika saker. Stadens utredning ger inte en enda orsak till varför Bemböle skolas byggnad inte skulle fungera i sitt nuvarande bruk, säger föräldern Thomas Carlsson.

- Byggnaden byggdes för att vara en skola och fungerar i dag fint som en skola, och på grund av k-märkningen anser direktionen det mycket osannolikt att staden i framtiden skulle sälja eller hyra byggnaden till privat bruk.

Vad anser du om stadens utlåtande i stort?

- Det är en samling franska streck i en powerpoint-presentation. Det var faktiskt svårt att ta ställning till en så här mager utredning.

Carlsson anser att staden måste kunna ge hållbara motiveringar om man vill göra förändringar i servicenätet.

- Utredningen är tyvärr ett exempel på dålig offentlig förvaltning.

Hur orolig är du för Bemböle skolas framtid?

- Jag är inte orolig eftersom jag litar på att stadens beslutsfattare beaktar de minsta skolbarnens behov och att de märker hur svaga utredningens grunder är.

Samma grunder för alla skolor

Förvaltningschef Jaana Suihkonen vid Esbo stad har varit den beredande tjänstemannen i ärendet. Hon tar inte ställning till hur servicenätet kommer att se ut i framtiden, eftersom det är nämnden Svenska rum som fattar beslut i frågan.

Suihkonen konstaterar att materialet i utredningen tagits fram på samma grunder för alla skolor.

- De olika skolorna har förstås olika situationer med tanke på storlek, läge, elevprognoser och så vidare. Som jag anser så är bakgrundsmaterialet framtaget på ett objektivt sätt, säger hon.

Suihkonen tar inte heller ställning till hur Bemböle skolas framtid för tillfället ser ut.

Diskussion om artikeln