Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Europas bästa ägg får Europas sämsta pris"

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 11:31.
Tio närproducerade ägg i en äggkartong.
Bild: Yle/Hanna Othman

Priset som äggproducenterna i Finland får för sina ägg är nu bland Europas sämsta. Ett faktum som självklart oroar producenterna.

En av dem som är oroas av den här utvecklingen är Pekka Saarinen från Loimaa. Han sitter med i centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK:s äggutskott.

- Vi sitter här och gapar och undrar varför man nu plötsligt sänker priset. Europas bästa ägg borde ha det bästa priset och inte tvärtom, säger Saarinen.

Dava Foods Finland som köper upp 40 procent av landets alla ägg meddelade nyligen att man sänker priset som äggproducenterna får för sina ägg. Efter sänkningen får producenterna i genomsnitt runt 70 cent/kg för ägg från höns i inredda burar. Medan priset är oförändrat för ekologiska ägg och ägg från frigående höns.

Dava Foods verkställande direktör Jan Lähde motiverar sänkningen med att ägg från höns i inredda burar inte säljer som tidigare.

- Marknadspriserna för just den typen av ägg har sjunkit. Produktionen har ökat, men efterfrågan är större på de andra produktionsformerna. Vi hoppas förstås på att det finns plats för alla typer, men just nu växer konsumtionen på de mer etiska produktionsformerna. Konsumenterna och handeln sätter helt enkelt mer vikt på socialt ansvar och djurens välfärd och därför får de produktionsformerna mer utrymme. Den här är en trend som sker i hela västvärlden.

äggpaket
Bildtext Ekologiska ägg.
Bild: Yle / Peter Karlberg
äggpaket
Bildtext Ägg från höns i inredd bur.
Bild: Yle / Peter Karlberg
äggpaket
Bildtext Ägg från frigående höns.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Trots hög kvalitet och salmonellafria ägg får producenterna ett lågt pris

De finländska äggen håller hög kvalitet och är salmonellafria. Det här gäller inte för alla länder och äggproducenterna är därför förbryllade över att man för fina ägg av hög kvalitet inte kan få ett bättre pris.

- Det har de helt rätt i och det är sorgligt att vi har så lågt pris i Finland, men det beror på att vi just nu producerar för mycket ägg i Finland i förhållande till konsumtionen. Vi är därför tvungna att exportera och det finns ingen bra exportmarknad för de äggen. Om man skulle ha en bättre balans tror jag också att lönsamheten skulle vara bättre. Det kommer att vara tuffa tider och producenterna måste tänka efter hur länge man vill fortsätta, om man är beredd att ställa om och hur effektiv man kan vara. Plus tänka på vad marknaden frågar efter, säger Jan Lähde.

Jan Lähde, dava foods
Bildtext Jan Lähde, vd för Dava Foods, som köper upp 40 procent av landets alla ägg.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Producenterna har rätt och det är sorgligt att vi har så lågt pris i Finland.

― Jan Lähde, vd för Dava Foods.

Lönsamheten för dagens äggproducenter liknar inte direkt en solskenshistoria. Jan Lähde beskriver situationen just nu.

- En producent med inredda burar gör i dagens läge en direkt förlust, så det är egentligen en ohållbar situation. De andra producenterna har också en dålig lönsamhet, men de får i alla fall täckning för kostnaderna. Det här är en bransch som ofta hamnar i svåra lägen och dessutom är hemskt volymkänslig. Om det blir en obalans i marknaden är det tufft, men vi har också alltid klarat oss ur de här kriserna och det kommer vi att göra nu också.

Dava Foods vd verkar inte vara rädd för risken att sänkta priser kan leda till för få äggproducenter i framtiden.

- Man får inte glömma att efterfrågan på ägg har stigit de senaste åtta åren i Finland och att ägg är ett nyttigt och bra livsmedel. Så det finns en marknad bara vi kan ha rätt produktion och rätt volym. I dagsläget är ägg från en inredd bur den vanligaste produktionsformen, men den andelen kommer att minska och samtidigt kommer ekologiska ägg och ägg från frigående höns att öka.

Utifrån sett känns det lite som att ni som uppköpare också kan styra utvecklingen i precis den riktningen?

- Marknadspriserna och efterfrågan styr och vi förmedlar den här effekten till våra producenter. Vi försöker uppmana producenterna att tänka efter och eventuellt investera i frigående eller ekologisk produktion som konsumenterna tycks vilja ha. Vi kan hjälpa de producenter som ställer om och investerar, alltså genom olika stödformer. Men troligtvis blir det allt färre producenter i framtiden, för sådana investeringar är ofta väldigt stora. Det handlar fort om en halv miljon euro för en hönsgård. Så alla kommer inte att investera eller fortsätta.

Något som enligt Jan Lähde inte kommer att förändras är var i Finland äggen kommer att produceras.

- Äggproduktionen är koncentrerad till sydvästra Finland plus södra Österbotten och den biten kommer att fortsätta på samma sätt.

Diskussion om artikeln