Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Helikopterbuller bekymrar invånare i Ölstens

Från 2016
Helikopter landar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Invånare, lokalpolitiker och helikopterföretagare träffades på tisdagen för att ta del av en ljudlig landningsuppvisning på Ölstens industriområde i Borgå.

Helikoptern gör en stor gir ute över åkrarna i Ölstens, väster om Borgå centrum. Trollsländan flyger snabbt tillbaka mot industrihallarna och den samlade publiken. För ett kort ögonblick är ljudet öronbedövande.

- Vi siktar på en till tre flygningar i veckan till vår servicedepå, säger Jan-Erik Luther, utvecklingsdirektör för Heliwest Oy.

helikopter
Bildtext Jan-Erik Luther, utvecklingsdirektör på Heliwest.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bolaget har specialiserat sig på krävande uppdrag inom energibranschen. Deras åtta helikoptrar utför bland annat lyftarbeten och sågar bort kvistar från elledningskorridorer. De flesta av uppdragen sker ute i Europa.

- Här i Ölstens planerar vi nu att ha både vårt kontor och våra servicelokaler. Läget är bra och här finns ett bra nätverk av små företag, säger Luther.

helikopter
Bildtext Demonstrationshelikoptern är av modell MD 500.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den gällande stadsplanen för området utgör inget hinder för etableringsplanerna. Det gör däremot invånarna i Ölstens om de reagerar kraftigt mot planerna.

- Varför ska helikoptrar få landa i ett tätortsområde, undrar Jussi-Pekka Björkroth. Det finns ju andra områden i Borgå, som redan har tung och larmande industri.

Han bor närmast den planerade helikopteranläggningen vid Byggarvägen 5.

- Det är cirka 280 meter till vår tomtgräns. Nu när de testflög, så visade min rätt enkla decibelmätare ute på vår gård värden på 77-78 dB.

invånare i Ölstens
Bildtext Jussi-Pekka Björkroth tillsammans med en annan granne till den planerade helikopterhallen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt Heliwest bör deras helikoptrar underhållas efter 100 flygtimmar. I praktiken med tre till fyra veckors mellanrum. De helikoptrar som flyger utomlands kommer sällan att siktas i Borgå.

Förutom de närmaste grannarna var också medlemmarna i Borgås byggnads- och miljönämnden på plats för att följa med helikopteruppvisningen.

- I princip behöver den planerade helikopterverksamheten inget miljötillstånd, säger miljövårdschef Jukka Palmgren. Men nämnden har som uppgift att bedöma om lagen om vissa grannelagsförhållanden kan kräva ett miljötillstånd i det här fallet.

invånarmöte i Ölstens
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En granne som vill vara anonym skakar på huvudet.

- Inte trodde vi att vi någonsin sku få en sådan här granne hit till Ölstens.

Grannarna i området har nu tid på sig till den 15 september att lämna in synpunkter på planerna till byggnads- och miljönämnden.

Diskussion om artikeln