Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekordmånga barn behöver dagvård i Närpes

Från 2016
Barnwskötare Emma Westerlund bakar sandkakor med dagisbarnen.
Bildtext Barnskötare Emma Westerlund bakar sandkakor med dagisbarnen.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I Närpes finns sedan början av året mer än 400 barn i dagisålder och trycket på dagvårdsplatser är stort. Men att pussla ihop det hela och hitta plats åt alla är ett huvudbry som egentligen är i högsta grad positivt, säger barnomsorgschef Ann-Christin Häggblom.

- Det är värt de kämpigare dagarna när man skrapar sig i huvudet och funderar hur man ska hitta plats för de här. Men vi tar gärna emot flera barn, säger Ann-Christin Häggblom.

I Närpes föds årligen omkring 90 barn. Eftersom fem årskullar åt gången ska ha dagisplats blir det ganska många. 400 barn är nog ett slags rekord säger Häggblom.

Spräckte 400-gränsen

- I början på det här året spräckte vi gränsen på 400 barn i dagvård. Åtminstone inte under min tid på den här posten har vi haft så många barn. Vi har kö till dagvården, kan man nog säga . Det är många som har lämnat in dagvårdsansökan i tid och söker plats från årsskiftet, så vi redan nu vet vilka som är på kommande. Men de platser vi har börjar bli fulla. Skogsdungens daghem som byggs i Kalax ska hjälpa upp situationen så vi kan få mera platser där.

I centrum är behovet av dagvårdsplatser som störst. Det har sin förklaring i att de flesta barnfamiljerna bor där.

- Det betyder att vi borde ha de flesta dagvårdsplatserna inom centrum. Det har vi också, men efterfrågan är större än utbudet. Fast vi har byggt och renoverat Trollebo daghem, vi har Skogsdungen på gång, men ändå har vi för lite platser inom centrumområdet som det ser ut i dag.

- I absoluta centrum finns i dag cirka 150 dagvårdsplatser, säger Ann-Christin Häggblom.

Till Skogsdungens daghem flyttar barnen från Nämpnäs daghem. Enligt planerna ska Skogsdungens daghem vara färdigt i slutet på oktober.

- Då räknar man med att en månad går åt till inspektioner och inredningar, så någon gång i början på december hoppas vi kunna flytta, bara tidtabellen håller i fortsättningen också.

Finbybarnen får vänta

Skogsdungens daghem ska ge plats för cirka 80-90 barn.

Det är också meningen att barnen, som går i det tillfälliga Finby daghem, skulle flytta till Skogsdungen när det öppnar. Den flytten skjuts upp, åtminstone till nästa sommar.

- Från början var det tänkt att det skulle vara bara till årsskiftet till Skogsdungens daghem. Men med de ansökningar vi har inne och när vi tittar på hur många barn som föds kommer det inte att hålla. Vi kommer inte att kunna stänga det per den sista december. Vi måste se, åtminstone till sommaren 2017 kommer vi att ha verksamhet men eventuellt måste vi ännu fortsätta efter det en tid tills vi har tillräckligt med platser som vi kan fördela dem på.

Ansvariga barnskötaren Emma Westerlund på Finby daghem säger att det absolut inte gör något att de får vara längre än tänkt i de tillfälliga utrymmena.

- Vi trivs jättebra och är bara glada att vi får fortsätta. Vi har satsat mycket energi på att få det så hemtrevligt som möjligt och nu känner vi att vi har landat. Det är skönt att få fortsätta en liten bit till. Vi trivs jättebra här, säger Emma Westerlund.

Diskussion om artikeln