Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Turkiska stridsvagnar inne på syriskt område"

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 18:15.
Nyhetsvideor: Turkiska stridsvagnar i Syrien - Spela upp på Arenan

Turkiska stridsflyg har tillsammans med flyg från den USA-ledda koalitionen inlett en offensiv för att återta den syriska staden Jarablus vid den turkiska gränsen från terrorgruppen IS.

Luftangreppen förbereder en markinvasion av turkiskstödda syriska rebeller, uppger turkiska militärkällor.

Ett tiotal turkiska stridsvagnar har kört in på syriskt område, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt militärkällor har flera mål i Jarablus förstörts av artilleri och raketattacker.

Turkiet har trappat upp operationerna mot IS efter att tiotals människor dödades i staden Gaziantep i helgen när en självmordsbombare slog till mot ett bröllopsfölje. Turkiet säger att landet tänker utplåna IS från gränsområdena mellan Turkiet och Syrien.

Turkiska stridsflyg började bomba Jarablus vid fyratiden i natt efter att först ha evakuerat staden Karkamis, som ligger precis på andra sidan gränsen från Jarablus. IS hade beskjutit staden med granateld.

Turkiet försöker hindra syriska kurdstyrkor från att nå Jarablus

Turkiets stöd till det syriska rebellangreppet på Jarablus ses också som ett försök att hindra att staden övertas av syriska kurdstyrkor.

Den turkiska regimen bombade i början av veckan kurdiska YPG-rebellers ställningar nära staden Manbij. En koalition där YPG ingick lyckades nyligen återta Manbij från IS.

Turkiet ser YPG som en syrisk del av det kurdiska arbetarpartiet PKK, en kurdisk rebellgrupp som stridit för autonomi i Turkiet sedan 1980-talet.

YPG stöds däremot av USA i kampen mot IS och har tagit över allt större områden i norra Syrien. I tisdags tog rebellerna över nästan hela staden Hassakeh i nordöstra Syrien.

Syrien fördömer invasionen

Syriens regering fördömer den turkiska invasionen.

Den USA-ledda koalitionen lovar däremot turkarna flygstöd och information i kampen mot IS.

Diskussion om artikeln