Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Teater satsar på humor

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 17:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

KAJ och Pleppo två är några av Wasa Teaters höjdpunkter det kommande spelåret. Mer allvarligt blir det med Mor Kurage som utspelar sig under trettioåriga kriget.

- När vi vänder oss till vår publik för att få veta vad den gärna vill se på teatern är svaret så gott som entydigt: ”vi vill få skratta, spela något roligt", säger teaterchef Åsa Salvesen.

Och den här önskan har man tagit på största allvar.

- Vi har ett spännande år framför oss.

Wasa teaters chef Åsa Salvesen.
Bildtext Åsa Salvesen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Mycket humor

I mars är humorgruppen KAJ tillbaka på stora scenen med med en ny skiva i bagaget och en nyskriven show. Det blir musik, dans och komik.

Redan i november bjuder Ted Forsström och Kaj Korkea-aho på en samling nyskrivna sketcher i Pleppo två! - vi mårar åpå!

Pleppo live som sågs på Wasa Teater för några år sen var en stor succé. I uppföljaren kommer det att finnas en hel del bekanta karaktärer.

- En del bekanta är ju med, en del av de mest populära. Exakt vilka ska jag inte avslöja i det här skedet, vi vill ju ha lite överraskningar också. Men Murri och Backlund ingår i showen, säger Kaj Korkea-aho.

- Jag tror att om man såg Pleppo live och tyckte att den var rolig så kommer man inte att bli besviken vad gäller karaktärerna i den här showen, säger Ted Forsström.

I april gör komikern Özz Nûjen ett gästspel i Rikard III. Nûjen kommer att göra alla roller i det klassiska dramat.

Özz Nujen.
Bildtext Özz Nûjen.
Bild: Yle/Niklas Aldén.

Pengar är det andra huvudtemat

Humor är ett genomgående tema för spelåret. Men det finns också ett annat: Pengar.

- Vad rikedom kontra fattigdom gör med oss. Det är ett starkt tema i "Mor Kurage" och i "Aladdin", säger Åsa Salvesen.

På höstens repertoar finns också Mor Kurage och hennes barn med Ylva Ekblad i huvudrollen. Handlingen utspelar sig under trettioåriga kriget.

Mor Kurage följer, tillsammans med sina barn, efter den svenska hären och säljer allt de kan tänkas behöva: Sprit, mat, kläder och vapen.

Vilka är dragplåstren?

Kanske ett av spelårets dragplåster tillsammans med Pleppo två. Men Åsa Salvesen vill inte uttala sig om vilka pjäser som kommer att dra bäst.

- Alla pjäser har sin dragningskraft. Och hur mäter vi det? Att bara mäta i siffror är ett sätt. Det andra är vilken kvalitet vi har på det vi gör. Men naturligtvis är publiksiffrorna viktiga för vår ekonomi.

Ylva Ekblad spelar huvudrollen i Wasa Teaters uppsättning av Mor Kurage.
Bildtext Ylva Ekblad i Mor Kurage och hennes barn.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Diskussion om artikeln