Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olycksutredningscentralen: Skjutövning där beväring dog var för krävande

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 19:52.
Karta över Syndalen och Raseborg.
Bild: Google

Skjutövningen i Syndalen där en beväring omkom i december i fjol var för krävande för den trupp som sköt, visar Olycksutredningscentralens utredning.

Olycksutredningscentralen utredning av skjutolyckan där en beväring omkom i december 2015 är klar. Skjutolyckan inträffade under en stridsskjutning i mörker, då en elev i Sjöstridsskolans reservofficerskurs av misstag sköt en annan beväring. Officerseleven som sköt misstog sin stridskamrat för ett mål.

Enligt Olycksutredningscentralens utredning hade truppen endast lite utbildning direkt inriktad på skjutning. Vid skjutningen användes ljusförstärkare, och enligt utredningen hade truppen ännu inte hunnit få rutin på användningen av den. Också placeringen av målen styrde elden från skyttens patrull på ett farligt sätt mot offrets patrull. Glödljuset på stridsmannens hjälm liknade målanordningen som var märkt med reflexspray.

Bättre riskanalys och kontinuerlig uppföljning av räddningsplaneringen

Enligt utredningen ledde truppförbandets avsaknad av en plan för krishjälp bland annat till att det saknades rutiner för att larma den lokala hälsovården, även om offret snabbt fick hjälp.

Olycksutredningscentralen rekommenderar att Försvarsmakten utvecklar en metod för riskanalys för skjutningar, och att de som leder skjutningarna ska få bättre inskolning. Olycksutredningscentralen rekommenderar också att Försvarsmakten kontinuerligt granskar larmarrangemang, såsom samarbetet med räddningsverket och akutvården.

Diskussion om artikeln