Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP: Höj hushållsavdraget, förkorta inkomstrelaterade dagpenningen

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 16:07.
Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Enligt SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson kommer regeringen inte att kunna leva upp till sina sysselsättningsmål. Partiet presenterade på onsdagen ett åtgärdsprogram för att förbättra sysselsättningen.

Svenska Folkpartiet vill bland annat göra den inkomstrelaterade dagpenningen mer sporrande genom att höja på summan samtidigt som man förkortar utbetalningstiden. Partiet vill även höja hushållsbidraget i syfte att stöda företagsamheten och stävja grå ekonomi.

De ungas situation på arbetsmarknaden förbättras enligt SFP av att sänka på arbetsgivarkostnaderna vid anställning av en ung person. Personer under 30 år ska också kunna tjäna upp till 500 euro i månaden utan att stöd och förmåner påverkas. SFP vill även höja inkomstgränserna för studiestödet.

I åtgärdsprogrammet återfinns också kravet på att reformera familjeledigheterna så att kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden förbättras. Det borde också vara lättare att anställa utlänningar, anser SFP. Konkret vill man slopa behovsprövningen för utländsk arbetskraft och avskaffa byråkratiska hinder för rekryteringen av asylsökande.

Lokala avtal och välmående på arbetsplatsen

Enligt SFP skapas de nya arbetsplatserna i små och medelstora företag. Genom att tillåta lokala avtal kunde det bli lättare för företagen att anställa, anser partiet.

Det finns också miljarder att hämta i förbättrad arbetshälsa. SFP hänvisar till uträkningar som visar på att samhället förlorar upp till 25 miljarder euro årligen till följd av sjukpensioneringar, sjukfrånvaro och olycksfall i arbetet.

- Vårt välfärdssamhälle finansieras av skattemedel som inhämtas av de som arbetar. Arbete i sin tur minskar risken för utslagning. Vi behöver nya förslag, och därför presenterar vi tio genomförbara alternativ för att förbättra sysselsättningen, säger Anna-Maja Henriksson.

Diskussion om artikeln