Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hälften av redaktionen sägs upp på Östnyland

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 05:44.
Tidningen Östnylands redaktionsfönster
Bildtext Tidningen Östnylands redaktionsfönster.
Bild: Mikael Crawford/yle

Det är ett rejält dråpslag som drabbar tidningen Östnyland. För tillfället är frågorna fler än svaren beträffande tidningens framtid.

På Linnankoskigatan 28 i Borgå försöker de anställda vid tidningen Östnyland jobba på som vanligt. Det är inte lätt. Beskeden om de massiva uppsägningarna lägger sordin på arbetsglädjen.

Klart är att chefredaktör Micaela Röman tvingas avgå och att omkring hälften av journalisterna snart är utan jobb. Tidningens redaktionella styrka minskar med upp till sju och en halv tjänster. Också övrig personal sägs upp.

Frågorna kring framtiden för tidningen och de anställda är många, men på redaktionen är svaren få.

- Vi har inte alls helhetsbilden klar för oss här på redaktionen. Det är en väldigt otrevlig situation för oss alla just nu, säger en redaktör som Yle Östnyland har talat med.

Tidningen Östnylands skylt
Bild: Mikael Crawford/yle

Ingen på tidningen ville på onsdagen under eget namn kommentera uppsägningarna närmare.

Alla som Yle Östnyland har talat med hänvisar till KSF Medias vd Jens Berg. Han är förtegen och svarar kort per e-post.

- Vi är nu mitt inne i att förverkliga konsekvenserna av samarbetsförhandlingarna. Tågordningen är givetvis den att alla medarbetare får informationen först. Vi kommer att informera externt efter det, det betyder i klartext den 2.9. Före det uttalar jag mig inte.

Enligt tidigare planer kommer Östnyland att i framtiden bli en tvådagarstidning med nyheter också på webben. Förändringen träder i kraft senast vid årsskiftet

Tidigare har chefredaktör Micaela Röman för Yle Östnyland kommenterat de planerna med kritiska ordalag.

- Jag tycker att två dagar är alldeles för lite, både med tanke på konkurrenssituationen och på tidningens karaktär. Jag upplever att det är svårt att ge ut en nyhetstidning som utkommer bara två dagar i veckan.

Skylt vid tidningen Östnylands redaktion
Bild: Mikael Crawford/yle

I början av maj tågade de anställda ut från sin arbetsplats i protest mot nedskärningarna. Några liknande aktioner verkar inte nu vara aktuella.

Då kommenterade Mikael Grönroos, ordförande för journalistföreningens fackklubb vid tidningen, nedskärningarna på följande sätt.

- Det här som man håller på med nu betraktar vi närmast som en slakt, både av Västra Nyland och Östnyland. Det är en alltför stor nedskärning för att den ska kunna accepteras av oss.

Diskussion om artikeln