Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Spara eller slösa på Vasa centralsjukhus

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 14:09.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vården är för dyr och Vasa sjukvårdsdistrikt måste dra åt svångremmen rejält. Samtidigt som det sparas på vården åker ledande tjänstemän på internationella konferenser. Är det här rätt och riktigt? Det frågar en person som kontaktat Spotlights tipsredaktion.

Tipsaren skriver: “Vasa sjukvårdsdistrikt lär ha mycket dyrare vård än andra sjukvårdsdistrikt och måste spara åtskilliga miljoner. Kostymen ska krympas. Ändå deltar man i konferenser på olika håll i världen. Hur var det till exempel med kongressen i Chicago i USA? Hur kan man satsa på sånt här då man inte har råd med vården?”

Olle Gull, som är förvaltningsdirektör på Vasa sjukvårdsdistrikt, svarar på kritiken.

- Visst stämmer det att Vasa centralsjukhus har ett sparkrav på sig. På fyra år ska kostnaderna minskas med 11 procent, säger Olle Gull.

Gull anser ändå att det är viktigt att då och då delta i konferenser som ordnas utanför landets gränser.

- Vi lever i en internationell värld och vi måste få inblick i frågor och trender som är aktuella runt om i världen, säger Olle Gull.

Vasa centralsjukhus förvaltningsdirektör Olle Gull.
Bild: YLE/Anna Ruda

Våren 2015 deltog sjukvårdsdirektör Göran Honga och fullmäktiges ordförande Hans Frantz i Internationella sjukhusförbundets (IFH) konferens i Chicago, USA. Då kongressen ordnades i Norge år 2013 deltog fem personer från Vasa sjukvårdsdistrikt.

Styrelsen avgör

IFH:s konferens ordnas numera varje år. I månadsskiftet oktober - november är det Durban i Syd-Afrika som står värd för konferensen. Nästa år hålls konferensen i Taiwan.

Hur det blir med sjukvårdsdistriktets deltagande i kommande konferenser kan Olle Gull inte säga något om. Det är upp till styrelsen att avgöra då och om ärendet hamnar på deras bord.

Kostnaderna för att delta i IFH:s konferenser är omkring 3 500 euro per person.

- Bara för att en konferens hålls på andra sidan jordklotet behöver den inte bli särskilt mycket dyrare än om den ordnas i Sverige eller i Finland, säger Gull.

Kunde och borde inte pengarna som satsas på deltagande i IFH:s konferens, användas på vården i stället?

- Alla väl fungerande organisationer måste vara i balans. Och jag tror att vi är eniga om att vårt sjukvårdsdistrikt behöver kunniga förtroendevalda med fungerande kontakter utåt, framför allt i tider av nedskärningar och då svåra beslut skall fattas, säger Olle Gull.

Enligt Gull har sjukvårdsdistriktet en sådan styrelse som distriktet förtjänar.

- Anser vi att de är värda internationell kompetensutveckling, så har vi en styrelse med kompetens och intresse att följa med också det som sker i vår omvärld. Och jag tror nog att det är sådana människor vi vill ha i sjukvårdsdistriktets ledning. Tänker vi långsiktigt ska vi inte offra våra förtroendevalda på populismens altare. Alla styrelsemedlemmar skulle i dagens värld någon gång behöva få en möjlighet att ta del av internationell utbildning och förkovra sig på det sättet, säger Gull.

Läs mer om sjukvårdsdistriktet och internationella konferenser här:
Sjukvårdspolitiker får åka utomlands på konferens
Vårdpolitiker siktar på USA
Storsatsning i sjukhusbyggnader

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln