Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

KSF Media har gett besked om uppsägningarna

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 08:09.
KSF Medias tidningar 24.08.2016
Bildtext 18,5 redaktionella årsverken försvinner från KSF Media. Vd Jens Berg lovar återkomma med infomation i början av september.
Bild: Svenska Yle

KSF Media har meddelat de anställda om resultatet av samarbetsförhandlingarna. Enligt Svenska Yles uppgifter försvinner 18,5 redaktionella årsverken från de tre redaktionerna. Från marknadsföringen och tryckeriet försvinner runt 30 årsverken.

I går fick de anställda vid Östnyland och Västra Nyland besked. Sex redaktionella årsverken försvinner från vardera tidningen. I dag har de anställda vid Hufvudstadsbladet fått sina besked. Från redaktionen försvinner 6,5 årsverken.

- Det har varit en närmast chockartad stämning. Vi har vetat det här, men det har varit en olyckligt utdragen process och mångas sommar har präglats av tankar på uppsägningarna, säger Hufvudstadsbladet förtroendeman Sylvia Bjon.

De anställda har under onsdagen fått besked om att de antingen får stanna, får förändrade arbetsuppgifter eller sägs upp.

Det har varit en närmast chockartad stämning. Vi har vetat det här, men det har varit en olyckligt utdragen process och mångas sommar har präglats av tankar på uppsägningarna.

― Sylvia Bjon, förtoendeman, Hufvudstadsbladet

- Det har varit en otroligt tung dag. Det finns en väldigt stor oro för vad resultatet kommer att bli och det är svårt att tro att det här är sant, säger Bjon.

Hur orolig är du för KSF Medias och journalistikens framtid?

- Det är klart att jag är orolig för hela företaget. Det här är förhållandevis mest dramatiskt för lokalredaktionerna.

Men samarbetsförhandlingarna slår hårt också mot HBL.

- På HBL ska vi inte gå ner i antal utgivningsdagar, men ändå ska vi spara. Vi i personalen har ansett att det inte finns tydliga produktionsmässiga skäl för inbesparingarna. Det är svårt att omfatta det hela och att veta hur det kommer att påverka produkterna, säger Sylvia Bjon.

Vi i personalen har ansett att det inte finns tydliga produktionsmässiga skäl för inbesparingarna. Det är svårt att omfatta det hela och att veta hur det kommer att påverka produkterna.

― Sylvia Bjon, förtoendeman, Hufvudstadsbladet

KSF Medias ledning är förtegen. Till Yle Östnyland säger vd Jens Berg att han återkommer med detaljer i början av september.

- Vi är nu mitt inne i att förverkliga konsekvenserna av samarbetsförhandlingarna. Tågordningen är givetvis den att alla medarbetare får informationen först. Vi kommer att informera externt efter det, det betyder i klartext den 2.9. Före det uttalar jag mig inte.

Innehållsdirektör Susanna Ilmoni publicerar en kort text på HBL:s webbplats på onsdag kväll.

- Det är tunga och turbulenta tider inom mediebranschen, vilket har effekter även för anställda på den här tidningen, skriver Ilmoni.

Hon meddelar också att läsarna får information om när Västra Nyland och Östnyland går över till att vara tvådagarstidningar samt hur den nya organisationen ser ut den 2 september.