Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallin inför budgetförhandlingarna: "Vi behöver modiga konkreta beslut"

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 11:03.
Stefan Wallin
Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press

Budgetfrågor och sysselsättningsåtgärder var på tapeten inför Svenska rikdsdagsgruppens sommarmöte i Sköldvik på onsdagen. Fokusera på konkreta åtgärder, var gruppordförande Stefan Wallins hälsning till regeringen.

- Det finns säkert tankar och funderingar inom regeringen, men man är synbarligen ganska oenig. Man drar åt olika håll och har olika profil i offentligheten. Nog är det lite fattigt.

Enligt Wallin finns det ett stort tryck på regeringspartierna att förklara den förda politiken för de egna väljarna. Det här leder lätt till ett spel för gallerierna:

- Men vi har inte råd med sådan här teatralisk politik. Vi behöver modiga konkreta beslut, som alla inte gillar, men som behövs för att få landet på fötter. Då är sysselsättningen a och o.

Tillväxtorienterad politik efterlyses

I samband med sitt sommarmöte publicerade Svenska riksdagsgruppen ett åtgärdsprogram för att förbättra sysselsättningen. Man vill bland annat öka på lokalt avtalande, se över familjeledigheterna och öka på incitamenten för att anställa unga.

- Det här är ett eget paket som vi erbjuder regeringen, och vi tycker att regeringen borde ta oss på allvar, säger gruppordförande Wallin.

Enligt Finansministeriet kommer Finland att låna sex miljarder euro nästa år. När ska trenden svänga?

- Den borde svängas så fort som möjligt. Vi har inte råd av låna av framtiden. Det kräver naturligtvis också en tillväxtorienterad politik där exporten bör dra och där förutsättningarna för ett lönsamt näringsliv skulle föreligga. Men det krävs också anpassningsåtgärder, nedskärningar, och det är förstås den tuffa biten. Men tillväxt, export och sysselsättning ger skattepengar och dynamik i samhället, och på det sättet kan vi också upprätthålla vår välfärd.

Diskussion om artikeln