Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe om Pukki: Han har aldrig varit så bra tränad som han är nu

Från 2016
Uppdaterad 29.08.2016 12:00.
Teemu Pukki firar mål med fingergest.
Bildtext Teemu Pukki får positiv feedback av landslagstränaren.
Bild: All over press.

Det finska fotbollslandslagets största problem har en längre tid (om inte alltid) varit målskyttet. Inför VM-kvalet har åtminstone en anfallare hittat formen.

Teemu Pukki har varit glödhet så väl i den danska ligan som i Europa League-kvalet. Och det har inte gått den finska landslagstränaren obemärkt förbi.

– Det är ju fantastiskt att han nu fått igång målskyttet. Han har varit stekhet som forward, konstaterar Hasse Backe.

Pukki har tidigare fått kritik för att han inte tränar tillräckligt och att hans fysik inte räcker till i det långa loppet. Enligt Backe har den finländska anfallaren under ny ledning blivit kvitt sin lathet.

– De har fått en ny tysk tränare och spelar en lite speciell fotboll som kräver enorm löpkapacitet. Jag tror att han aldrig varit så bra tränad som han är nu fysiskt sett och det tror jag också är orsaken till att han hamnar i rätt positioner och gör sina mål.

Tio mål på senaste fem matcherna

Pukki leder den danska skytteligan med sina åtta fullträffar på fem matcher och i Europa League-kvalet har han sex mål på sju matcher. Men hans fantastiska form i klubblaget måste också på något sätt flyttas över till landslaget och Backe tror att han har lösningen.

– Jag får säga åt honom att springa lika mycket som han gör i Brøndby, säger Backe med ett skratt och fortsätter.

– Men det blir ju inte samma match. Möter man Tyskland så kommer de ha ett stort bollinnehav, sedan beror det ju på hur bra vi är när vi vinner bollen.

Utöver Pukki har Finland också fyra andra anfallare som varit i hyfsat bra form på sistone, Legia Warszawas Kasper Hämäläinen, Bayer Leverkusens Joel Pohjanpalo, AIK:s Eero Markkanen och CSKA Moskvas Roman Eremenko som i de senaste två matcherna i landslaget fungerat som anfallare.

– Jag har inte bestämt vilka två som startar mot Tyskland, men vi har fem forwards att välja ut två av, så det är ju positivt att vi hamnar i den situationen.

Finland möter Tyskland i en träningsmatch i Mönchengladbach den 31 augusti innan landslaget inleder VM-kvalet med en match mot Kosovo den 5 september i Åbo.

Diskussion om artikeln