Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finskt Exit-program kör igång i höst

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 07:18.
Upplopp i Stockholm i samband med det nynazistiska Svenskarnas partis möte. Personerna på bilden är enligt bildbyrån EPA motdemonstranter.
Bildtext Ett mål med programmet är att förhindra att finländare dras in i extrema och våldsamma kretsar. På arkivbilden är det nynazister som härjar i Stockholm.
Bild: EPA / Fredrik Persson

Finlands första Exit-projekt, kallat Radinet, kör igång på allvar i höst. Radinet ska hjälpa politiskt eller religiöst radikaliserade personer som vill lämna extremistkretsarna och personer som löper risk att bli inblandade i våldsam extremism. Esa Holappa, ex-ledare för nynazistiska Finska Motståndsrörelsen, är med i projektet som erfarenhetsexpert.

Radinet är ett nationellt projekt som drivs av medborgarorganisationen Vuolle Setlementti och finansieras av Penningautomatföreningen. Arbetet med att starta Radinet har pågått sedan januari i samarbete med inrikesministeriet och flera organisationer som gör våldsförebyggande arbete.

Ett tiotal klienter redan

Det egentliga arbetet skulle enligt planerna börja i höst, men projektchef Kati Kaarlejärvi berättar att Radinet redan har hunnit få ett tiotal kontakter trots att våren huvudsakligen gick åt till planering. Största delen av de som tar kontakt är personer i riskzonen för ytterligare radikalisering, men några av dem har redan hunnit bli djupare involverade och behöver hjälp med att ta sig ut.

Radinets mål är dels att förhindra att klienterna dras in i extrema och våldsamma kretsar, dels hjälpa dem som redan är involverade att lösgöra sig och integreras i samhället. Radinets Exit-modell kommer att grunda sig på frivillighet och förtroende samt samarbete med bl.a. olika religiösa samfund.

Ex-nazist erfarenhetsexpert

Projektet har två heltidsanställda i Uleåborg och Helsingfors, samt en frivillig erfarenhetsexpert med bakgrund i extremrörelser. Han är Esa Holappa, som tidigare ledde nazistiska Finska Motståndsrörelsen. I dag tar Holappa avstånd från nazismen.

Projektet får stöd av en projekt- och styrgrupp som består av representanter för Settlementförbundet, HelsingforsMission samt Kyrkans Utlandshjälp.

Första stegen 2012

De första stegen mot dagens Radinetprojekt togs 2012. Inrikesministeriet presenterade då sitt första program för den inre säkerheten i landet, med avsikt att förebygga våldsam extremism. I samband med det tillsattes arbetsgrupper på olika håll i landet.

Under de första åren låg fokus på enskilda gärningsmän, eftersom Finland bara några år tidigare varit med om sina första skolskjutningar. Men 2014-2015 stod landet inför en helt ny utmaning, krigsresenärerna. Tiotals personer bosatta i Finland reste till Syrien för att delta i striderna där.

Det nationella expertnätverket kom fram till att det behövs nya åtgärder och verksamhetsformer för att förebygga såväl religiös som politisk radikalisering. Våren 2015 utsågs Vuolle Setlementti från Uleåborg till den organisation som ska genomföra projektet.

Radinet är en del av Exit-arbetsgruppen i Radicalisation Awareness Network, som upprätthålls av Europeiska kommissionen.

Diskussion om artikeln