Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesutbildningen och teatern tvingas banta i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 09:53.
Johannes Gröndahl och Minela Vajzovic i Yrkesakademins kök.
Bildtext Arkivbild från Yrkesakademins kök.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

171 studieplatser kan försvinna på Yrkesakademin i Österbotten. Alternativet är att göra undervisningen billigare. Det är orimligt att sparandet bara fortsätter, säger direktör Ulrica Karp på Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk).

Andra stadiets yrkesutbildning och teatern bär nu proportionellt en för stor del av talkot för att få Finlands ekonomi i balans. Det skriver Ulrica Karp i ett utlåtande till Undervisnings- och kulturministeriet.

Förslaget från staten är att studerandeantalet ska skäras ner med 12,5 procent. För Yrkesakademin i Österbotten innebär det att 171 studieplatser försvinner, säger Karp. Söfuk står som upprätthållare av Yrkesakademin.

- Samhället ska inte förvänta sig att utbildningen kommer att se ut som förr med så här stora nedskärningar.

Tillgången på utbildning minskar

Karp säger att tillgången på utbildning riskerar att minska för den svenska befolkningen. Alternativet är att göra utbildningen billigare, att mer av undervisningen sker ute på arbetsplatserna.

Det senare alternativet är kanske vad man går in för eftersom Söfuk inte haft problem med att fylla studerandekvoterna, och de som utexaminerats har fått jobb.

Utbildningsplatserna behövs med andra ord, men hur ska man med mindre pengar ordna en fullgod undervisning, det är frågan.

De senaste fem åren har Yrkesakademin tappat över 4 miljoner euro, och nedskärningarna bara fortsätter. Det är orimligt skriver Karp till Undervisnings- och kulturministeriet.

Samkommunens direktör Ulrica Karp vid Kungsgårdens campus
Bildtext Ulrica Karp.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Teaterutbudet minskar

Det är inte bara yrkesutbildningen som drabbas av nedskärningar, det gör också teatrarna vilket drabbar Söfuk i och med att de upprätthåller Wasa Teater.

Teaterns utbud och tillgänglighet är på väg att minska. Det gäller särskilt de ekonomiskt svagaste grupperna, det vill säga de yngsta och de äldsta, skriver Karp till ministeriet.

Eftersom den minskade finansieringen föreslås bli bestående kommer det att försvaga produktionen och sysselsättningen permanent. Ett bättre alternativ är att göra nedskärningarna tidsbundna och uppdatering sker efter kostnadsutvecklingen.

I teaterverksamheten är nedskärningarna inte i samma storleksklass som inom yrkesutbildningen, men proportionellt drabbas teatern hårt eftersom den drivs med små medel, säger Karp.

- Kommunerna stöder gymnasieutbildningen, men nu börjar också yrkesutbildningen behöva hjälp, säger Karp.

Diskussion om artikeln