Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidåkare avslöjar: Friska fick astmamedicin

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 10:39.
Norska skidåkare
Bildtext Friska norska skidåkare ska ha fått astmamedicin inför tävlingar.
Bild: EPA/VALERIE BLUM

Friska norska skidåkare har erbjudits astmamedicin för att klara sig bättre i tävlingar rapporterar norska TV2. Det norska skidförbundet anser å sin sida att det är ett förebyggande hälsoarbete.

Den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes tidigare i sommar av efter att han felaktigt använt astmamedicinen Ventoline.

Många åkare har efter det kritiserat användningen av astmamedicin i Norge och nu avslöjar norska TV2 att även friska skidåkare erbjudits medicin under senaste världscupsäsong.

Skidåkarna som vill vara anonyma säger till TV2 att de inför en internationell tävling erbjudits astmamedicin trots att de inte lider av astma. Medicinen skulle användas av konkurrensmässiga skäl.

– Vi blev minst sagt överraskade. Varför skulle vi som är friska använda det här, säger en anonym åkare.

"Lungorna är det viktigaste redskapet"

Norges sportchef Vidar Løfshus säger att medicinen används för att behandla luftvägarna.

– Det har inget med astma att göra. Det som många missförstår är att vi behandlar luftvägarna och det är vår plikt att se till att alla är så friska som möjligt. Lungorna är det viktigaste redskapet för en skidåkare och då måste vi se till att luftvägarna är i ordning.

– Det som kan definieras som astmamedicin och är tillåtet används för att behandla luftvägarna för att åkarna ska kunna göra sitt bästa, säger han.

Bjuder in andra länder

Løfshus berättar att det är främst sprintåkare som tar medicinen eftersom belastningen är stor på luftvägarna just i sprint. Han påpekar att allt ligger inom regelverket och att behandlingen minskar risken för sjukdom.

– Vi ligger i framkant vad det gäller forskning. I höst ska vi ha seminarier där vi bjuder in läkare från andra nationer och vi ska öppet berätta hur vi behandlar luftvägarna, säger han.

Diskussion om artikeln