Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangötraditionen med forneld i Kapellhamnen får en fortsättning

Från 2016
Forneld
Bildtext På lördag tänds brasan.
Bild: Yle/Veronica Montén

Trots en del trubbel på vägen firas forneldarnas natt i Kapellhamnen i Hangö också i år. En överenskommelse med kulturbyrån gör nu att arrangörerna inte längre behöver oroa sig för eventuella böter.

Det är Johan "Joppe" Stenman och Pär "Pelle" Holmström som flera år redan har ordnat forneldarnas natt i Kapellhamnen i Hangö. Då arrangörerna för Hanko beach picknick fick böter på grund av sina arrangemang blev också Stenman och Holmström oroade över eventuella böter. De meddelade därför att de inte i år vill ansöka om lovet till brasan i sina namn.

Pär "Pelle" Holmström och Johan "Joppe" Stenman ordnar forneldarnas antt i Kapellhamnen i Hangö.
Bildtext Pelle Holmström och Joppe Stenman behöver inte längre oroa sig för eventuella böter.
Bild: Yle/Marica Hildén

För att arrangörerna inte ska behöva oroa sig för eventuella böter är det kulturbyrån i Hangö som i år har ansökt om lov av staden att tända brasan i Kapellhamnen, berättar arrangören Johan ”Joppe” Stenman.

- Jennika Friman från kulturbyrån tog kontakt och tyckte det var synd om arrangemangen i Kapellhamnen inte blir av. Vi kom med gemensamma krafter fram till en lösning.

Stenman berättar att det var många oroade Hangöbor som tog kontakt efter beskedet att arrangemangen i Kapellhamnen kanske inte blir av.

Skylt
Bildtext Arrangörerna har fått mer material att bränna än de behöver.
Bild: Yle/Veronica Montén

Ivriga Hangöbor vill delta med material

Nu står en stapel med lastpallar och kvistar i Kapellhamnen och väntar på lördag kväll då höjdhopparen Linda Sandblom ska tutta eld på den.

- Det här är en familjesamling. Det är här man på lördag diskuterar Hangös vinter och sommaren som gått. Här förbättrar vi hela världen, berättar Stenman.

Linda Sandblom, Hangö IK
Bildtext Höjdhopparen Linda Sandblom ska tända brasan på lördag.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Under dagen kommer det att arrangeras loppis i Kapellhamnen och på kvällen klockan 22 tänds elden.

Många ivriga Hangöbor har velat hämta material till brasan, men Stenman betonar att det gäller för arrangörerna att inte göra brasan för stor.

Tidigare år har runt 2000 Hangöbor tagit sig till Kapellhamnen under forneldarnas natt.

Radio Vega Västnyland: Forneldar i Kapellhamnen i Hangö

7:58

Diskussion om artikeln