Priset på lax är rekordhögt
I sommar har priset på lax varit exceptionellt högt. Finländarna har fått betala en tredjedel mera för sin fisk än i fjol. Enligt Fiskodlarförbundet finns ingen prissänkning i sikte.
Priset på norsk laxfilé har stigit i snitt med 30 procent på ett år till cirka 23 euro per kilo. Regnbågslaxens pris har stigit med 20 procent, till över tio euro per kilo.
– Just nu är laxens efterfrågan större än produktionen. Det syns direkt på priset, säger Anu-Maria Sandelin, vd för Finlands fiskodlarförbund, som kommenterade fiskpriset i Yles morgon-tv i morse.
Orsaken till de höga priserna har varit svårigheterna i de största produktionsländerna, Norge och Chile, som står för 80 procent av hela världens laxproduktion. I Norge har produktionen försvårats av fisksjukdomar, medan väderfenomenet El Niño värmt upp haven i Chile, vilket gett upphov till giftalger som förstört en betydlig del av produktionen.
Fiskodlarförbundet: Ingen prissänkning i sikte
Eftersom efterfrågan på fisk ökar globalt, pressar motgångarna inom produktionen upp priserna. De norska laxodlarna har gjort rekordstora vinster i sommar.
Förra veckan förutspådde Nordea ett rejält uppsving för laxproduktionen, vilket skulle innebära sänkta priser: enligt bankkoncernen förväntas laxens kilopris sjunka till 5,80 euro på världsmarknaden.
Sandelin har svårt att förstå logiken bakom Nordeas prognos.
– Det är väldigt svårt att se orsaken till att priset skulle sjunka, eftersom efterfrågan hela tiden växer, säger Sandelin.
För partihandeln är det här en dålig nyhet, eftersom detta till exempel kan betyda mindre fisk på restaurangernas lunchlistor. De finländska fiskodlarna gynnas däremot av prisökningen. Den ger möjligheter att höja priset också på den inhemska regnbågslaxen.
– Just nu ligger laxens pris på rätt nivå. Det här är en bra situation ur vår synvinkel, säger Sandelin.
Även brist på regnbågslax
I Finland är norsk lax betydligt mer populärt än den inhemska varianten. Lax från Chile säljs inte alls i Finland. Men den inhemska odlade regnbågslaxen har blivit alltmer efterfrågad. Enligt Sandelin råder det också brist på odlad fisk, eftersom odlingen styrs av produktionstillstånd och producenterna inte blivit beviljade fler tillstånd.
Nu odlas åtta miljoner kilo per år, vilket betyder en fisk per finländare, då en fisk väger två kilo. Resten, 85 procent av den fisk som äts i Finland, importeras. Det finns en ambition att trefaldiga den inhemska produktionen fram till år 2020.
Enligt Sandelin är det möjligt att öka produktionen utan att skada miljön tack vare innovationer inom fiskmatningen. Fosforutsläppen från fiskuppfödningen har sjunkit betydligt sedan år 1990.
– Det finns en hel del kunnande inom branschen och produktionen har utvecklats med stormsteg, men tillstånden sackar efter. Genom ökad flexibilitet inom systemet kunde man hämta produktionen närmare konsumenten, säger Sandelin.