Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet återtog Jarablus från IS – kurderna drar sig österut

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 14:14.
Turkiska pansarvagnar vid Jarablus
Bildtext Turkiska pansarvagnar tog sig på onsdagen över gränsen till Syrien
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiets blixtanfall mot den IS-kontrollerade staden Jarablus vid gränsen mellan Turkiet och Syrien ser ut att ha lyckats. Samtidigt hörsammar de syriska kurderna USA:s och Turkiets krav att dra sig österut.

Rebeller stödda av turkiska armén har kört ut IS krigare ur staden Jarablus, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och den Fria syriska arméns kommendörer.

Nu fortsätter en ”utrensningsoperation” i staden, säger den turkiska försvarsministern.

En rebelledare som nyhetsbyrån Reuters har talat med säger ändå att bara hälften av staden har befriats och att det ännu finns IS-krigare i staden.

Den fria syriska armén och turkiska styrkor anföll Jarablus igår på onsdagen stödda av amerikanskt stridsflyg.

IS-krigare ska ha flytt mot staden al-Bab, som är den sista IS-basen på västra sidan av floden Eufrat.

På onsdagen körde fler än tio turkiska pansarvagnar över gränsen till Syrien, och en av nyhetsbyrån AFP:s fotografer säger sig ha sett ytterligare tio pansarvagnar gå över gränsen till Syrien idag på torsdagen.

Turkiet: IS ut, kurderna bort

Enligt Turkiet är målet med den så kallade ”Operation Eufrats sköld” att få bort IS från de turk-syriska gränsområdena, men ett annat mål är att driva de syriska kurdstyrkorna till Eufratflodens östra sida, upprepade Turkiets försvarsminister på torsdagen.

Han sade at Turkiet fortsätter att stöda den Fria syriska armén så tills de har full kontroll över området.

Den turkiska tidningen Hürriyet skriver att Turkiet valde att anfalla Jarablus för att kurdiska PYD-styrkor hade förberett ett anfall mot staden från Manbij.

Både Manbij och Jarablus ligger på flodens västbank, och syriska kurdrebeller befirade Manbij från IS tillsammans med andra rebeller för ett par veckor sedan.

Karta Jarablus.
Bild: Yle

Om PYD och dess militära vinge YPG hade lyckats ta Jarablus hade de sedan kunnat fortsätta sin framfart mot sin bas Afrin mer västerut, och då skulle det ha bildats ett enhetligt kurdområde på gränsen mellan Turkiet och Syrien, vilket Turkiet på inga villkor vill se.

USA och Turkiet oense i kurdfrågan

USA har stött kurdernas kamp mot IS, men krävt att de inte ska driva sina styrkor väst om Eufrat. Efter anfallet mot Jarablus sägs kurderna nu ha dragit sina styrkor österut, vilket var ett krav USA ställde för att kurderna ska fortsätta åtnjuta amerikanskt stöd.

- Vi har gjort det absolut klart för dem att de måste dra sig tillbaka till andra sidan floden. De kan inte och kommer inte under några omständigheter att ha amerikanskt stöd om de inte håller det löftet, sade Joe Biden, USA:s vicepresident på besök i Turkiet på onsdagen.

Biden var på besök i Turkiet för att värma upp relationen mellan länderna efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli.

Den turkiska regeringen är inte förtjust i det amerikanska stödet till kurdiska PYD, eftersom de ser dem som kopplade till de turkkurdiska rebellerna i PKK, som driver en kamp om autonomi mot den turkiska regeringen.

USA ser PYD som en effektiv allierad i kampen mot IS, men turkarna är rädda att det amerikanska stödet ska möjliggöra en kurdisk zon vid den turkiska gränsen.

På torsdagen sade den turkiska försvarsministern att den amerikanska trovärdigheten helt beror på om styrkorna håller sig öst om Eufrat, och gav dem en vecka tid att helt dra sig österut.

Genom att stöda operationen mot Jarablus vill USA också skicka en signal till kurderna att de ska dra sig österut och att USA stöder Turkiet i den frågan.

USA stöder militärt alliansen SDF (Syrian Democratic Forces). En majoritet av SDF:s styrkor är kurdiska YPG-trupper.

Diskussion om artikeln