Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antidopningsbyrå ovetande om användningen av astmamedicin – ”Vi reagerar starkt”

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 13:43.
skidåkning
Bild: All Over Press

Norges antidopningsbyrå säger i ett pressmeddelande att man inte varit medveten om att friska skidåkare fått astmamedicin under den senaste säsongen.

Den norska TV-kanalen TV2 gick på onsdagskvällen ut med uppgifter om att friska norska skidåkare erbjudits att använda astmamedicin under den senaste världscupsäsongen.

Det här kom som en nyhet för den norska antidopningsbyrån.

– För oss är det här helt ny information och vi reagerar starkt på det som kommit fram i media, säger Per Wiik Johansen som är medicinsk chef för Antidopning Norge i ett pressmeddelande.

Wiik Johansen bekräftar att man haft ett möte med det norska skidförbundet där man diskuterat medicin för behandlingen av luftvägarna.

– Vi hade ett positivt möte men där kom det inte alls fram information om medicinering av friska idrottare, säger han.

Kräver att FIS ska granska användningen

Även den norska idrottsläkaren Inggard Lereim som är viceordförande för medicinska kommittén inom internationella skidförbundet FIS har reagerat på uppgifterna och kräver nu en förklaring.

– Jag kan inte tänka mig att det ska vara nödvändigt att behandla friska människor med astmamedicin. Det här är okänt inom FIS. Om detta är sant så ber jag FIS att genast kontakta Norge för att utreda det här, säger han till tidningen VG.

Diskussion om artikeln