Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Auktion för Syrien i kväll - Rami Adham för hjälpen ända fram

Från 2016
Hagelstam och Adham står framför vägg med tavlor, diskuterar fundersamt.
Bildtext Wenzel Hagelstam och Rami Adham funderar på var tavlorna ska hänga.
Bild: Yle/ Karin Filén

Vid Bulevarden 9 i Helsingfors kan man på torsdag kväll hjälpa genom att köpa konst.

- Det här är en äkta gammaldags auktion. Allt säljs och det är kunderna som bestämmer priserna. Lokalen ska vara tom ikväll. Vi hoppas att folk kommer hit och fyndar, om inte annat.

Det säger auktionsförrättaren Wenzel Hagelstam medan han rättar till en målning av Riitta Nelimarkka. Här i Hagelstams galleri kommeren välgörenhetsauktion att äga rum i kväll för att samla in pengar för att föra konkret hjälp till den civila befolkningen i Aleppo.

Konstnärer har donerat flera verk till kvällens välgörenhetsauktion.

Nöden i Aleppo är så stor att jag inte kan låta bli att föra hjälpen dit. Visst finns rädslan där, men jag måste lita på att det ska gå bra.

― Rami Adham

Hagelstam berättar att allt ska säljas i kväll, om så för en spottstyver. Samtidigt konstaterar han att han naturligtvis hoppas att folk som köper tavlor också kommer ihåg att pengarna går till ett gott ändamål - då kan man kanske till och med betala lite extra.

- Så brukar det tyvärr ändå inte alltid fungera, många vill köpa billigt på auktion. Men huvudsaken är att folk kommer hit och deltar, även om det skulle vara för att fynda!

Farligt att föra hjälpen fram

Helsingforsaren Rami Adham som driver Finland-Syrien föreningen arrangerar auktionen tillsammans med Hagelstam. Adham har själv åkt till Syrien med förnödenheter tjugosju gånger. Senast var han där i somras, i en månad.

Med hjälp av sina kontakter köper han mat och andra förnödenheter, och för dem själv in till Aleppo. Det är främst barn som behöver hjälp fort. Inget bistånd har nått Aleppo sedan mitten av juli.

Adham vet att det är mycket farligt att åka - men åker ändå.

- Nöden i Aleppo är så stor att jag inte kan låta bli att föra hjälpen dit. Visst finns rädslan där, men jag måste lita på att det ska gå bra.

Rami Adham ser på en tavla föreställande gata i Syrien.
Bildtext Rami Adham tänker själv köpa målningen som föreställer en gata någonstans i Syrien, målad av en konstnär bosatt i Finland.
Bild: Yle/ Karin Filén

Auktionen äger rum på torsdag kväll klockan 17-20 i Hagelstams galleri vid Bulevarden 9, på andra våningen. Till salu finns verk av bl a Kaj Stenwall, Juha Soisalo, Manuella Bosco och Juhani Palmu.

Här kan du följa med vad som görs inom Finland-Syrien föreningen.

Läs mera om Aleppo:

Blodig vecka i Syrien - hundratals civila offer
FN avbryter humanitära arbetet i Syrien