Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA berömmer Sverige och varnar för gasledning

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 16:47.
Stefan Löfven och Joe Biden
Bildtext Stefan Löfven och Joe Biden i Stockholm den 25 augusti 2016
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

Den amerikanska vice presidenten berömmer Sverige för gott ledarskap i den internationella flyktingdebatten under sitt besök i Stockholm.

Den amerikanska vice presidenten Joe Biden besöker Stockholm som en sista etapp i Europa, efter flera officiella besök i Turkiet och de baltiska länderna.

En orsak till att han har valt att besöka Sverige är det kommande toppmöte om flyktingkrisen i New York i september, som USA och Sverige står värdar för tillsammans.

Under torsdagens presskonferens öste Biden beröm över Sveriges ledande roll i den internationella flyktingdebatten.

- Det är inte lätt, det vet vi, men det är ett bevis på er generositet och empati hos ert folk. Ni har rest er över alla andra och nu måste andra länder följa ert exempel, sade Biden.

Tonen på presskonferensen var mycket vänskaplig och Biden sade att USA och Sverige drar jämnt i så gott som alla frågor. Sveriges statsminister Stefan Löfven har dessutom uttryckt i flera omgångar att "relationen till USA är bättre än någonsin".

Varnar för beroende av rysk gas

Efter att ha öst beröm över Sverige för att hålla fanan högt då det gäller både jämställdhet och mänskliga rättigheter, varnade Biden för att Europa kan bli alltför beroende av rysk energiförsörjning.

Det här temat var också föremål för diskussion mellan Biden och Löfven. Det handlar i praktiken om hur EU ska ställa sig till bygget av gasledningen Nord Stream 2.

Det är ett jättelikt gasledningsprojekt som Ryssland planerar att bygga intill Nord Stream 1, som löper genom hela Östersjön till Tyskland. Biden sade att man egentligen inte borde blanda sig i någon annans beslut, men tillade:

- Det är en dålig "deal" för Europa.

Biden sade att Ryssland ska ha en del av den europeiska energimarknaden, men att den ska vara "mångsidig och konkurrenskraftig".

Det är EU-kommissionen som ska fatta beslut om Nord Stream 2, men frågan väcker redan debatt i både Danmark och Sverige. Flera politiker och experter har oroat sig över projektet som sammanfaller med det skärpta säkerhetsläget i Östersjön.

"Ingen ska forcera Europas gränser"

Joe Biden svarade på några frågor från pressen om säkerhetssituationen i Östersjön. Han berömde Sveriges partnerskap med militäralliansen Nato och tillade att frågan om medlemsskap i alliansen är Sveriges egen sak.

Biden listade de förstärkingar av försvarsförmågan som Nato har gjort i östeuropeiska länder efter toppmötet i Polen.

Han upprepade att artikel 5 är "helig", det vill säga den artikel som betyder att ett land som blir angripet försvaras av Nato. Nyligen ifrågasatte den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump den här paragrafen, som ses som basen för hela Nato-samarbetet.

Han nämnde också Sveriges nya investeringar i sin egen försvarsförmåga.

- Vi tror inte att Europas gränser kan forceras. Det kan inte finnas några missförstånd, från Putin eller någon annan om att det här är territorium som man inte kan inta, sade Biden.

Diskussion om artikeln