Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen synar dansk och svensk modell

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 18:54.
Ministrarna Petteri Orpo, Jari Lindström och Olli Rehn i Helsingfors den 25 augusti 2016.
Bildtext Petteri Orpo, Jari Lindström och Olli Rehn i Helsingfors den 25 augusti 2016.
Bild: All Over Press

Regeringen har på torsdagen diskuterat det svåra sysselsättningsläget med arbetsmarknadsparterna. Trots fruktbara samtal låter de konkreta besluten om ett sysselättningspaket vänta på sig.

- Vi delar alla oron över den höga arbetslösheten. Nu fortsätter vi arbetet och försöker fatta beslut tills nästa vecka, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Enligt Orpo kan man inte räkna med att öka på sysselsättningsanslagen i det rådande ekonomiska läget. Däremot borde man fundera på om de befintliga resurserna kunde användas på ett mer ändamålsenligt sätt:

- Arbetslöshetsskyddet kostar fem miljarder euro. Då är det nödvändigt att fundera på om pengarna verkligen gynnar de arbetslösa.

Enligt Orpo är det också viktigt att komma åt matchningsproblemet på arbetsmarknaden som tar sig uttryck i att det finns tusentals lediga jobb samtidigt som arbetslösheten är hög.

- Men vi måste också vara ärliga och medge att vi kanske inte löser det problemet i sin helhet i samband med budgetförhandlingarna, då man inte under de senaste 20 åren har lyckats komma på en lösning, tillägger Orpo.

Petteri Orpo.
Bildtext Vi har ett matchningsproblem på arbetsmarknaden, säger Petteri Orpo.
Bild: All Over Press

Regeringen respekterar konkurrenskraftsavtalet

Arbetsminister Jari Lindström är förtegen beträffande vad man diskuterat med arbetsmarknadsparterna. Inga beslut har tillsvidare fattats, betonar Lindström.

- Det här var först en sondering. Vi har inte kommit överens om något än. Det kommer säkert fler förslag under processens lopp, och nästa vecka är det dags att fatta beslut.

Är det möjligt att man i förhandlingarna lyfter fram frågor som man bordlagt i tidigare förhandlingar?

- Vi har upprepat för arbetsmarknadsparterna att vi respekterar konkurrenskraftsavtalet. Det här är ganska tydligt sagt. Punkt.

Olii Rehn (C)
Bildtext Näringsminister Olli Rehn vill ta efter Sverige och Danmark.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Sverige och Danmark förebilder

Enligt näringsminister Olli Rehn (C) är det konkurrenskraftsavtal som arbetsmarknadsparterna godkände i våras en god grund att bygga på. Det behövs ändå fler åtgärder om sysselsättningen ska förbättras, menar Rehn:

- Den yttre osäkerheten framhäver betydelsen av konkurrenskraftsavtalet, av vi lyckas återfå konkurrenskraftsförmågan. Men de här åtgärderna räcker inte ensamma, utan det behövs fler åtgärder för att höja sysselsättningsgraden och att minska på tröskeln att anställa.

Regeringen talar både om käpp och morot för att motivera de arbetslösa. Var ligger tyngdpunkten?

- Jag tror det är för kategoriskt att sätta dessa två mot varandra. Det är möjligt att nå en synergisk helhetslösning som bidrar till en mer aktiverande arbetsmarknadspolitik än hittills. Vi måste ta efter Sverige och Danmark som har en högre sysselsättningsnivå än Finland. Det här beror på att man övergått från ett passivt till ett aktivt arbetsmarknadsstöd, säger Rehn.

Diskussion om artikeln