Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finsk och svensk bestörtning över Norges beteende – ”Det är dopning”

Från 2016
Publik, skid-VM 2015.
Bild: All Over Press

Kritiken haglar mot det norska skidlandslaget som delat ut astmamedicin till friska idrottare. Etiskt oförsvarbart, säger en svensk landslagsläkare, medan Finlands antidopningschef rätt och slätt kallar förfarandet för dopning.

Norsk skidåkning har omgetts av mörka rubriker sedan världsstjärnan Martin Johnsrud Sundby i juli stängdes av för dopningsbrott, då han inte meddelat om sin astmamedicinanvändning.

Den senaste turen i härvan kom på torsdagsmorgonen när norska TV2 avslöjade att även skidåkare som inte lider av astma fått astmamedicin av Norges skidförbund.

I Norge har landets antidopningsbyrå reagerat starkt på uppgifterna, liksom den norska idrottsläkaren Inggard Lereim som jobbar som viceordförande för den medicinska kommittén inom det internationella skidförbundet FIS.

Seppälä: Det är dopning

Reaktionerna i grannländerna Finland och Sverige har inte heller låtit vänta på sig. Finlands antidopningschef Timo Seppälä fördömer kraftigt Norges metoder.

– Det är dopning. Det är inte meningen att man ska använda medicin på det här sättet, slår Seppälä fast i Ilta-Sanomats intervju.

Det norska landslagets sportchef Vidar Løfshus har förklarat att medicin använts i förebyggande hälsoarbete. Det påståendet skjuter Seppälä genast ner.

– Det har inte bevisats att astmamedicin har förebyggande effekt på friska människor. Tvärtom kan långvarig användning av astmamedicin utsätta dig för astma och infektioner i luftvägarna. Det här är fel mot idrottaren. Idrottaren får ingen medicinsk nytta, men kan senare utsättas för sjukdomar.

– Först Sundbys fall och nu det här – inte är allt helt i skick där. Det här strider mot idrottsetiken. Någon borde åka och undersöka det norska skidförbundets medicinska tillvägagångssätt.

Jylhä: Ingen förståelse

Seppälä är av uppfattningen att Norge använder sig av astmamedicin för att höja idrottarnas prestationsförmåga. I Finland sker inget dylikt, intygar Seppälä, det skulle han i så fall vara medveten om.

Finlands chefstränare Reijo Jylhä är lika oförstående över medicinanvändningen. Till Iltalehti säger Jylhä att Norges förfarande definitivt borde ses över.

– Vi har ingen förståelse, säger Jylhä. Vi gör vår grej, men det här måste undersökas grundligt, så det blir klart också för norrmännen. Vi anser att det inte finns några oklarheter i reglerna eller någon utrymme för tolkning.

Svensk läkare: Etiskt oförsvarbart

Lika lite förståelse finns inom svensk skidåkning. Landslagsläkaren Per Andersson sågar det norska beteendet och betonar att liknande metod aldrig skulle tillämpas i Sverige.

– Jag tycker att det är fel indikation att ge astmamedicin till en frisk individ. Det är etiskt oförsvarbart, konstaterar Andersson till Expressen.

– Vi är läkare och måste behandla elitidrottare på samma villkor som vi behandlar andra patienter, med beprövade erfarenheter och vetenskap. Och vad jag känner till finns det ingen vetenskap som säger att vi kan förebygga astma genom att ge läkemedel. Jag tycker att det är etiskt svårt att försvara att ge läkemedel till friska individer för att de ska kunna träna och tävla.

Diskussion om artikeln