Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marcus Rantala utsatt för identitetsstöld - kvinnor lurades på pengar

Från 2016
Uppdaterad 28.08.2016 16:03.
Marcus Rantala usattes för identitesstöld.
Bildtext "Michiel Bruintjes" figurerade på Facebook med Marcus Rantalas bild. Profilen stängdes ner, men hen var snart tillbaka med den här nya bilden.
Bild: Skärmdump från Facebook

I juni fick lokalpolitikern Marcus Rantala (SFP) veta att hans bilder använts i falska profiler på bland annat nätdejtingsajter. Den falska profilen har lurat folk på pengar. Nu vill Rantala uppmana folk att vara försiktiga när de surfar på nätet.

- Jag fick ett samtal av min fotograf som tagit kampanjbilder på mig inför valen. Han hade blivit kontaktad av slovakisk polis som hade hittat fotografens namn via metadata. De ville veta om personen på bilden är någon av hans kunder, för personen i fråga är vittne till ekonomisk brottslighet.

Fotografen kontaktade den finländska polisen. Här tyckte polisen att historien verkade hålla streck, men bad den slovakiska polisen ta kontakt den officiella vägen.

Jag har varit med i politiken länge och det finns mycket bilder på mig. Samtidigt är jag ingen kändispolitiker.

Marcus Rantala

I samma tider fick Marcus Rantala ett meddelande av en slovakisk kvinna som berättade att hon via en dejtingsajt haft ett förhållande med en falsk person som har använt sig av Rantalas bilder.

Marcus Rantala utsattes för identitetsstöld.
Bildtext Den riktiga Marcus Rantala fick återvända till Facebook efter att han lyckats bestyrka sin identitet.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

- Jag tror att jag hamnar i ett slags mellanskikt. Jag har varit med i politiken länge och det finns mycket bilder på mig. Samtidigt är jag ingen kändispolitiker, funderar Rantala på orsakerna till att just hans identitet blev stulen.

Rantala har ställt upp i flera riksdags- och kommunalval för SFP och sitter just nu i Helsingfors stadsfullmäktige.

Förfalskat pass

Det går att söka information med en bild på till exempel Google och på det sättet ganska lätt få fram om en person verkligen är den hen utger sig för att vara. Men inte alla känner till den möjligheten. I Rantalas fall figurerade hans profil utomlands, och det kommer inte upp särskilt många träffar på andra språk än svenska eller finska.

Det går ganska lätt att söka information med hjälp av bilder. Men senast när någon börjar begära pengar av en, ska varningsklockorna ringa.

Marcus Rantala

Personen, eller mer sannolikt ligan, som använt Rantalas bilder, har figurerat under påhittade namn. Rantalas bild finns också på ett pass som den påhittade personen har skickat till kvinnor som hen har försökt lura på pengar.

Marcus Rantala har polisanmält identitetsstölden.

Falsk Facebook-profil

I början på augusti blev Rantala kontaktad av kvinnan igen. Hon berättade att den påhittade personen figurerar på Facebook med Rantalas bilder. Hen hade också lyckats lura kvinnan tack vare det falska passet.

Marcus Rantala utsattes för identitetsstöld.
Bildtext Den här "personen" har haft ett förhållande med kvinnor runt om i Europa. Efter att profilen anmäldes, kom "Michiel Bruintjes" tillbaka med en ny bild.
Bild: Skärmdump från Facebook

Rantala anmälde fallet till Facebook, varpå hans egen profil blev avstängd. Några dagar senare öppnades den igen, efter att Rantala hade fotograferat sig själv med sitt ID och den vägen bevisat för Facebook att han verkligen är den han utger sig för att vara.

- Jag hoppas att folk inser att allt som finns på nätet inte är verkligt och att man måste vara försiktig.

Bedragaren slog till igen

Efter att Yle Huvudstadsregionen har träffat Marcus Rantala för en intervju, gör vi en sökning på Facebook. Vi letar på namnet "Michiel Bruintjes", namnet som tidigare har använts i samband med Rantalas namn. En profil med en ny bild på Rantala dyker upp, bedragaren har alltså kommit igen.

Det är inte enbart äldre personer eller ovana nätanvändare som låter sig luras av nätbedragare. I början av sommaren gick Helsingforspolisen ut med ett pressmeddelande där man varnade för lurendrejare på bostadsmarknaden. De slår till speciellt i tider då många studerande är i skriande behov av bostad.

Rantala hoppas att varningsklockorna börjar ringa senaste när någon begär pengar av en. Också om pengarna påstås gå till ett behjärtansvärt ändamål till en sjuk moster eller ett utsatt barn.

- Det går ganska lätt att söka information med hjälp av bilder. Men senast när någon börjar begära pengar av en, ska varningsklockorna ringa.