Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson oroar sig för tidningshusens framtid

Från 2016
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Stina Sirén/Yle

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson oroar sig för de finlandssvenska tidningshusens framtid. Henriksson frågar sig om man till exempel kunde förbättra samarbetet mellan Yle och tidningshusen.

- Har vi i dag optimalt samarbete mellan tidningshusen och Rundradion, eller går det att ytterligare utveckla?

Om något inte sker kan utvecklingen med nedskärningar i personal och utgivning enligt Henriksson drabba hela den svenskspråkiga minoritetens framtid.

- Det kan bli ett demokratiproblem. Tidningens uppgift är ju att ge läsaren en arena.

Regeringen får hård kritik

Svenska riksdagsgruppen fortsatte på torsdagen sitt sommarmöte i Östnyland. Det blev inte så många positiva ord om regeringen på mötet.

Riksdagsgruppen anser att regeringen saknar framtidstro och klara förslag som förbättrar sysselsättningen.

Riksdagsgruppen skulle själv vilja få ut fler kvinnor i arbetslivet, bland annat genom att förnya hemvårdsstödet och systemet för familjeledigheter.

I ett färskt tiopunktsprogram ingår också ett förslag om att göra den inkomstrelaterade dagpenningen "mer sporrande" genom att höja summan och förkorta utbetalningstiden.

Finland borde vara aktivare med i EU

Riksdagsgruppen anser att regeringen gömmer sig för omvärlden och saknar intresse för EU:s och Europas framtid. Speciellt en del ministrars frånvaro vid EU:s ministerrådsmöten grämer.

- Man beter sig som en drivved i den stora europeiska floden istället för att vara åran som ger skutan kurs, filosoferar riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin.

Anna-Maja Henriksson har en klar tes om vem som borde agera.

- Statsministern är den som leder regeringen och som har ett helhetsansvar för Finlands EU-politik.

Diskussion om artikeln