Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo satsar på inhemsk skolmat

Från 2016
Salladsbord i skolmatsal.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Allt kött, alla mjölkprodukter, potatis, rotfrukter och sädesslag i Åbos skolor och daghem är nu inhemska. Dessutom är grönsakerna inhemska och från Åbotrakten då det är säsong för dem.

Arkea, som producerar skolmaten, har länge arbetat för att allt mer av maten ska vara lokalproducerad eller inhemsk, säger matservicechef Paula Juvonen.

- Nu är allt nötkött, broilerkött och griskött 100-procentigt inhemska, säger Juvonen, men skoleleverna känner det inte på smaken och vet inte att det är inhemskt. Därför har vi den här veckan skickat ut information om det till alla skolor.

Matservicechef Paula Juvonen.
Bildtext Paula Juvonen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

"Smaken är ju inte godare, men det känns bättre att äta den"

I kön till matsalen i Katedralskolan i Åbo är en del studerande förvånade då de hör att köttet först nu är helt inhemskt.

- Varför skulle skolorna egentligen servera något utländskt? Man antar att allt är finländskt, säger Otto Öhman.

- Säkert smakar det annorlunda om det är finländskt, eller åtminstone känns det bättre om man vet att det är inhemskt, tycker Nea Pukari och Sofia Winter.

- Det kanske blir dyrare att köpa finländskt, funderar Thomas Gräsbeck, men samtidigt är ekonomin ett hjul. Om man stöder finländskt så kommer pengarna tillbaka till staten, och så får skolorna mera pengar att köpa inhemsk mat. Smaken är ju inte godare, men det känns bättre att äta den.

- Inte har det egentligen någon betydelse varifrån maten kommer. Jag äter allt, säger både Ikenna Ihetu och Niki Svarfvar.

- Det är nog viktigt att det är inhemskt, för det är bättre för finska ekonomin och det är hälsosammare också, anser Linn Svanberg.

- I skolmenyn brukar det stå om det är inhemskt och om det är ekologiskt. Jag är intresserad av att veta det, och i vår förra skola var det mycket reklam för att maten är inhemsk och lokalproducerad, säger Linn Eriksson och Rebecca Anckar.

Lokalproducerad potatis och morot, fiskpinnar och ekologiskt lokalproducerat bröd på skolmenyn.
Bildtext Både potatisen och brödet är lokalproducerade i Åbotrakten.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Allt kan inte vara lokalproducerat i Åbotrakten

Arkea producerar ändå så mycket mat till skolor, daghem, äldreboenden och Åbo stads personalrestauranger att allt inte kan vara lokalproducerat. Man måste också se till att leveranserna är regelbundna och hela tiden av lika hög kvalitet. Det är svårt då volymerna är så stora i Åbo, men visst finns det produkter från närområdena också.

- Vårt ekologiska torkade rågbröd (varrasleipä) är från Virmo, och rågmjölet till det kommer från Kimito, berättar Juvonen stolt. Och så har vi specialgjorda fiskbiffar gjorda på mört eller braxen från Skärgårdshavet, tillverkade till biffar av en lokal fiskhandlare.

Förutom äpplen och bär kommer de flesta frukter från utlandet. Arkea tar gärna emot äpplen och man har denna vecka gått ut med en önskan att folk som har överlopps äpplen skulle ge dem till en närbelägen skola.

Äpplen i Kuppis koloniträdgård.
Bildtext Om du har för mycket äppel, får du gärna ge dem till skolor.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Nästa vecka är matsvinnsvecka i Egentliga Finland. Då försöker vi slänga bort så lite mat som möjligt. Samtidigt uppmärksammar vi lokalproducerad mat, så då hoppas vi att många Åbobor har äpplen att ge eleverna, säger Juvonen.

Ekologiska produkter i alla kök

Köken i Åbo är också med i programmet Portaat luomuun (Stegvis mot ekologisk kost), och alla kök är minst på det första steget, de har alltså dagligen minst en ekologisk produkt.

Alla daghem och skolor är på det andra steget, där minst två produkter är ekologiska. Det är torkat rågbröd, gröt och surmjölk.

I personalrestaurangerna är man på det tredje steget av fem, och då finns också ekologisk olja, balsamvinäger, honung och rättvisemärkt kaffe och te.

- I skolorna och daghemmen kunde vi kanske nå det tredje steget, men längre än så kan vi inte gå. Det finns inte ett så stort utbud, och priset skulle bli alltför högt, säger Juvonen.

Diskussion om artikeln