Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fjäder efter diskussioner med regeringen: ”Man kan inte säga nej till allting”

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 17:16.
Sture Fjäder
Bild: All Over Press

Sysselsättningsläget är så allvarligt att det inte går att säga nej till allting, säger akademikercentralen Akavas ordförande Sture Fjäder. En gradering av arbetslöshetsskyddet är ändå utesluten, menar Fjäder efter förhandlingar med regeringen.

- Regeringen försöker göra arbetslöshetsstödet mer aktiverande. Sedan handlar det om startpengar och lönebidragspengar och sätt att sänka tröskeln att anställa människor som saknar lämpligt kunnande i början av sin karriär.

Hur förhåller ni er till att utnyttja den inkomstrelaterade dagpenning som startpeng?

- Vi säger inte nej och inte jo i det här skedet. Men vi är nog mer intresserade av startpeng än lönebidrag i det här skedet. Situationen är så allvarlig att det inte går att säga nej till allt. Jag tror ändå att en gradering av arbetslöshetsskyddet är utesluten.

Vilka är era egna förslag?

- Vi vill ta in den privata sektorn i arbetsförmedlingen. Vi vill också hjälpa välutbildade människor att sparra med sig själv för att komma in på arbetsmarknaden. Sedan vill vi göra det lättare att komplettera sina studier med arbetslöshetspengen.

Budgetförhandlingarna närmar sig, hinner man få något konkret till stånd på en vecka?

- Jag tror att det finns saker regeringen vill komma överens om före budgetförhandlingarna. Sedan finns det saker som kommer att gå till beredning under hösten och frågor som går till beredning i trepartsförhandlingar. Men jag tror att vi kommer att ha konkreta saker på bordet i början av nästa vecka.

Förhandlingarna fortsätter nästa vecka

Regeringen har på torsdagen diskuterat det svåra sysselsättningsläget med arbetsmarknadsparterna. Trots fruktbara samtal låter de konkreta besluten om ett sysselättningspaket vänta på sig.

- Vi delar alla oron över den höga arbetslösheten. Nu fortsätter vi arbetet och försöker fatta beslut tills nästa vecka, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Diskussion om artikeln