Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henrik Borgström, 19, rankas bland Panthers största framtidsnamn

Från 2016
Henrik Borgström, NHL-draften 2016.
Bildtext Henrik Borgström i sommarens NHL-draft.
Bild: All Over Press

Kommande säsong blir det universitetshockey – i framtiden förväntas Henrik Borgström spela i NHL. Men 19-åringen måste framför allt ännu förbättra sin fysik.

Hockeygurun Göran Stubb har kallat Henrik Borgström för Finlands nästa stora juniorstjärna, och även lejonlegendaren Ville Peltonen har berömt centerlöftet.

– Borgström är både klurig och skicklig. Han har potential att bli en riktigt bra spelare som kan livnära sig på ishockey. Han har passionen och om fem år tror jag betydligt fler än nu har koll på vem ”Niki” Borgström är, sade Peltonen till Yle Sporten i vintras.

I sommarens NHL-draft valdes Borgström, som fyllde 19 år i augusti, som nummer 23 i den första rundan av Florida Panthers.

”Måste bli starkare”

Förra säsongen stod Borgström för 55 poäng (29+26) på 40 grundseriematcher i HIFK:s A-juniorer – kommande säsong bekantar han sig med nordamerikansk ishockey i University of Denver.

I framtiden väntas han hålla till i NHL – och han rankas som Panthers femte största löfte på NHL:s webbplats bakom Michael Matheson, Ian McCoshen, Lawson Crouse och Jayce Hawryluk. Borgström förväntas ta steget till NHL säsongen 2019-2020.

– Valet av Borgström kom som en överraskning för många, men europén ansågs vara en talang på väg uppåt. Borgström har strålande speluppfattning och offensiva färdigheter, men han måste bli starkare innan han kan spela i NHL, lyder bedömningen.

Diskussion om artikeln